Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2018

Gräs kan bli framtidens livsmedel

Gräs finns i enorma mängder. Och i framtiden kan gräset mycket väl användas för att mätta världens människor.

FOTO: Mostphotos

Det säger en dansk forskare, som experimenterar med att tillverka livsmedel av gräs, skriver Landbruk.no

– Om utvecklingen av gräsproteiner kommer upp i stor skala kan det bidra med att mätta planetens växande befolkning, säger Daniel Nørgaard på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, till Landbruk.no,

Gräs innehåller såvä proteiner, som mineraler och Omega 3-fettsyror. Forskningen handlar om att separera det 0som är bra för människor från det som fungerar som djurfoder.

Gräset tvättas och körs i en process som liknar en juicetillverkning. Ut kommer dels en grön, proteinrik vätska, dels fibermassa.

Måste bli aptitligt

En utmaning är smaken. Då gräs inte är bra för vare sig våra tänder eller magar, så har vi svårt att äta det då många tycker att gräsets smak och konstisten är oaptitlig.

Idag går det att utvinna så höga halter av protein att det går att öka proteinhalterna i en dryck med mellan 2 och 6 procent, utan att ändra smak och färg. Tio procent är den gräns man strävar efter.

Kan tillsättas

Förhoppningen är att den senare ska kunna tillsättas till exempelvis livsmedel, medan massan kan användas som foder till idisslande djur, såsom kossor.

– Eftersom allt gräs används, både som livsmedel och djufoder, är det både bärkraftigt och cirkulärekonomiskt, säger han.

LÄS OCKSÅ: Kor har fyra magar och vi har bara en

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen