Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2019

Greenpeace-kampanj upprör danska grisbönder

Upprördheten är stor bland danska lantbrukare sedan Greenpeace-aktivister olovandes tagit ett grisstall i besittning för sin kampanj mot den danska grisnäringen, uppger danska medier.

 Med stora banderoller uppe på stalltaket och på fodersilorna protesterade Greenpeace-aktivister utan tillstånd mot den danska grisproduktionen.
Med stora banderoller uppe på stalltaket och på fodersilorna protesterade Greenpeace-aktivister utan tillstånd mot den danska grisproduktionen. FOTO: Sune Scheller/Greenpeace

Det var på tisdagsmorgonen som 17 aktivister klättrade upp på taket till den stora grisgården väster om Köpenhamn och satte fast en 42 meter lång banderoll med texten ”Stoppa svineriet”.

På en fodersilo intill satte aktivisterna upp ytterligare en 9 x 7 meter stor banderoll med budskapet ”Ge Danmark landet tillbaka – stoppa svinfabrikerna”.

Greenpeace: ”Djupt olycklig riktning”

Allt skedde enligt uppgift utan lantbrukarfamiljens vetskap och var del av en kampanj. Greenpeace gick samma morgon ut med pressmeddelanden och publicerade även en halvtimmeslång film på Youtube.

Filmen handlar om hur ett antal grannar stör sig på lukten från grisstallen och har även budskapet att den danska grisuppfödningen bör minska och att människor ska äta mindre kött.

– Dansk grisproduktion utvecklar sig i en djupt olycklig riktning där största delen av köttet hamnar i utlandet medan föroreningen av luften och vattenmiljöer stannar hemmavid, säger Kristian Sloth, lantbrukspolitisk talesperson för Greenpeace i Danmark, i ett pressmeddelande.

 Allt skedde enligt uppgift utan lantbrukarfamiljens vetskap och var del av en kampanj.
Allt skedde enligt uppgift utan lantbrukarfamiljens vetskap och var del av en kampanj. FOTO: Moa Karlberg/Greenpeace

”Känns som att få inbrott”

Danska TV2 var en av mediekanalerna som rapporterade om aktionen och intervjuade en av sönerna.

– Det känns som att få inbrott när det kommer människor som inte är inbjudna och inte frågar om de får komma hit. Vi startade verksamheten 1982 och under den tiden är det ytterst få närboende som har klagat. Under de senaste tio åren har vi investerat otroliga summor i bättre anläggningar, säger sonen till TV2.

Han påpekar att storskaliga anläggningar ger bättre möjlighet att reducera till exempel utsläppen av ammoniak.

Under torsdagen valde grissektionen i Landbrug & Fødevarer att göra en skarp markering både mot Greenpeace och TV2.

– Att en stor grupp aktivister olovligen tränger sig in på en familjeägd gård är långt över gränsen för vad vi ska finna oss i. Lantbrukare blir här tagna som gisslan av en organisation som anser sig vara höjd över lagen, säger Erik Larsen, ordförande i grissektionen.

”Pinsamt att media hjälper till”

Han kallar också media som förbehållslöst rapporterat utifrån allt material som Greenpeace tillhandahållit som ”nyttiga idioter”.

– Det är pinsamt att media hjälper till med att hänga ut människor som bara utför sitt arbete och på så vis ger aktivisterna den uppmärksamhet som de är ute efter. Här har man vidareförmedlat odokumenterade påståenden och TV2 har inte hört det sista från oss, säger Erik Larsen.

Aktionen är också polisanmäld.

LÄS MER: Ensam aktivist motades bort av besökarna på kosläppetLÄS MER: KARTA: Så hanterar andra länder djurrättsaktivster (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen