Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 november 2017

Grisbönder uppmanades att våga prata kött

JÖNKÖPING.

Våga prata kött, var ett av budskapen när Grisföretagardagen inleddes på onsdagen. En kampanj i sociala medier ska bemöta de eventuella reaktioner som en kommande tv-serie väntas orsaka.

 Det är ett stort intresse för Grisföretagardagen.
Det är ett stort intresse för Grisföretagardagen. FOTO: Göran Berglund

Grisföretagardagen hålls vartannat år och det hördes många positiva budskap när årets deltagare samlades på Elmia. Priserna har legat på en stabil nivå och svenskt kött fortsätter att vinna marknadsandelar.

 Linda Lundberg, Svenska Köttföretagen, var en av talarna när Grisföretagardagen inleddes.
Linda Lundberg, Svenska Köttföretagen, var en av talarna när Grisföretagardagen inleddes. FOTO: Göran Berglund

– Grunden är ändå effektivitet. Sedan får vi aldrig ge avkall på de mervärden vi har och att anpassa oss till ständigt förändrade vanor. Det blir mer och mer färdigmat, säger Jonas Tunestål, VD på KLS Ugglarps.

”Konverterat 12 000 ton”

Svenskmärkningen har gett branschen välbehövlig draghjälp. Exempelvis har Ica gått från att köpa styckdelar till att köpa hela djur. Både beträffande färskt kött och charkprodukter är andelen svenskt uppe i runt 90 procent.

– Vi har konverterat 12 000 ton griskött till svensk råvara, berättar Viktor Eriksson, ansvarig för kött och chark på Ica.

 Många samlade för att höra inledningen av Grisföretagardagen.
Många samlade för att höra inledningen av Grisföretagardagen. FOTO: Göran Berglund

Tendensen är att restaurang och take away växer mer än andra segment. Ökningen ligger för närvarande på 8 procent per år att jämföra med 2 procent i dagligvaruhandeln som helhet.

Hans Agné, VD för Svenska Köttföretagen betonar vikten av att alla är med och tar ansvar för att ursprungsmärkningen fungerar och är att lita på.

– Med isotopteknik kan vi i dag avgöra om köttet kommer från Sverige eller inte. Den ska fungera som en fartkamera om någon funderar på att gena i hörnen, säger han.

 Våga prata kött och stå upp för grisproduktionen, menar Göran Niléhn på HK Scan.
Våga prata kött och stå upp för grisproduktionen, menar Göran Niléhn på HK Scan. FOTO: Göran Berglund

”Handlar om svenska mervärden”

Den 7 december startar Sveriges Televisions nya serie Köttets lustar i tre delar som väntar skapa en debatt kring vår köttkonsumtion. Passande nog pågår då en kampanj i sociala medier lanserad av Svenskt Kött.

– Den handlar om svenska mervärden och har som målgrupp unga vuxna i åldrarna 18–29 år. Vi har producerat tre filmer som ska spridas via sociala medier och Youtube, berättar Elisabet Qvarford, VD på Svenskt Kött.

 Hans Agné, VD för Svenska Köttföretagaren, betonar vikten av att ursprungsmärkningen sköts med ansvar.
Hans Agné, VD för Svenska Köttföretagaren, betonar vikten av att ursprungsmärkningen sköts med ansvar. FOTO: Göran Berglund

Även Göran Niléhn, ansvarig för grisaffären på HK Scan, är inne på vikten att våga prata kött och inte ständigt hamna på defensiven.

– Trots att nio av tio personer vill äta kött hamnar vi lätt i försvarsställning. Där ska vi hjälpa dem att välja rätt kött och jag tror mycket på differentiering och spårbarhet, säger han.

Gård & Djurhälsans VD Kees de Jong beskriver hälsoläget i svensk grisproduktion som historiskt bra men påpekar samtidigt vikten av att inte slå sig till ro utan att fortsätta utvecklas.

Ett led i detta är ny genetik från Danavl som kommer att finnas tillgänglig inom kort.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen