Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2014

Grisföretagarna tror inte på "quick fix"

Grisföretagarnas ordförande Ingemar Olsson tror inte på någon "quick fix" för svensk grisproduktion i mötet med landsbygdsministern.

På frågan vad han hoppas ska komma ut av mötet med landsbygdsminister Eskil Erlandsson på onsdag svarar Ingemar Olsson:

– Det finns ingen quick fix men givetvis är konkurrenskraften det stora problemet och framför allt då den dyrare smågrisen. Konkurrenskraften i smågrisproduktionen måste bli bättre.

Det är också syftet med det djuromsorgsprogram som Grisföretagarna driver. Målet är ändrade regler som ska minska smågrisdödligheten och stärka lönsamheten. Men enbart ändrade regler räcker inte, menar Ingemar Olsson:

– Här gäller att vi gemensamt från bonde till konsument tänker igenom hur vi ska kunna klara att ha kvar en svensk grisproduktion.

Det inbegriper även åtgärder i slakten?

– Ja, hela värdekedjan måste vara med i detta, även handeln.

Kan du konkret säga vad det kan innebära eller vilka krav ni ställer på onsdag?

– Nej, jag vill inte precisera det i dag.

Kan ett krav bli ändrade regler för transporter av grisar för att inte producenter ska tvingas lägga ner därför att de inte klarar åttatimmarsregeln om slakteriet i Skara läggs ner?

– Vår syn i den frågan är att det är viktigt att man ser möjligheter till dispenser från åttatimmarsregeln.

Relaterade artiklar

Till toppen