Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari 2014

"Grisnäringen håller på att dö om ingenting händer"

Västra Götalands läns landsbygdsdirektör Peter Svensson skräder inte orden när det gäller animalieproduktionen i länet. Han efterlyser akuta åtgärder från branschen och staten i samverkan.

Peter Svensson.
Peter Svensson. FOTO: Länsstyrelsen Västra Götaland

Just nu tar slakterierna inte emot grisar och länsstyrelsen bedömer att slaktkön i Västra Götalands län för tillfället uppgår till mellan 30 000 och 40 000 grisar.

– Det här skapar en mycket pressad och kaotisk situation för hela näringen. Vi är särskilt oroliga eftersom Västra Götaland är störst i landet när det gäller animalieproduktion, säger Peter Svensson.

Han bedömer det nuvarande läget när importköttet väller in i landet som mer dramatiskt än 2010 då 10 procent av länets grisproduktion försvann.

– Det kommer att bli fler som slutar nu. Det är i alla fall min bedömning. Grisnäringen håller på att dö om ingenting händer.

Länsstyrelsens viktigaste roll är enligt Peter Svensson att jobba ännu hårdare för att man vid upphandlingen i den offentliga sektorn ställer krav på att köttet är producerat enligt den svenska djurskyddslagen.

– Med tanke på rättsläget efter de domar som kommit finns det inga bromsklossar alls när det gäller att ställa krav. Att 70 procent av köttet i den offentliga upphandlingen är importerat är det som framkallar den största ilskan inom grisbranschen, säger Peter Svensson.

Länsstyrelsen har under 2013 stöttat 18 av länets kommuner som varit i process för att göra nya upphandlingar.

– I många kommuner finns en politisk vilja men det går för långsamt. Det finns samtidigt kommuner i länet som gör ett mycket bra arbete, konstaterar Peter Svensson.

2010 stod livsmedelssektorn för 40 000 arbetstillfällen i Västra Götaland. Om tillgången på djur minskar så krymper branschen. Landsbygden och hela länet får betala ett högt pris genom färre jobb och sämre service.

– Vi är mycket oroade. Vi befarar dessutom att fler områden än grisproduktionen kommer att drabbas framöver, säger Peter Svensson.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen