Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 oktober 2012

Groddodlare återhämtar sig efter ehec-larmet

Förra årets ehec-larm slog hårt mot odlarna av groddar och skott. Dagarna efter larmet tvärdog försäljningen och Jan-Eric och Cynthia Andersson i Munka-Ljungby såg omsättningen rasa med 5 miljoner. Nu är branschen sakta på väg tillbaka.

Ärtskott.
Bild 1/5Ärtskott. FOTO: Anders Ingvarsson
Groddar på G. Rödbetsgroddar - en av de nya produkter som ska vända kurvorna.
Bild 2/5Groddar på G. Rödbetsgroddar - en av de nya produkter som ska vända kurvorna. FOTO: Anders Ingvarsson
Rödbetsgroddar och nya krassesorter ska ta tillbaka marknad när efterfrågan på traditionella groddar och skott minskat. Jan-Eric Andersson hoppas kunna visa vinst nästa år efter förra årets ekonomiska smäll.
Bild 3/5Rödbetsgroddar och nya krassesorter ska ta tillbaka marknad när efterfrågan på traditionella groddar och skott minskat. Jan-Eric Andersson hoppas kunna visa vinst nästa år efter förra årets ekonomiska smäll. FOTO: Anders Ingvarsson
Produktionen är på väg tillbaka hos Nyttogrönt som förra sommaren fick en hård smäll av ett tyskt ehec-larm. Orachon Mem Olsson är en av åtta anställda.
Bild 4/5Produktionen är på väg tillbaka hos Nyttogrönt som förra sommaren fick en hård smäll av ett tyskt ehec-larm. Orachon Mem Olsson är en av åtta anställda. FOTO: Anders Ingvarsson
Bild 5/5 FOTO: Anders Ingvarsson

Den 16 juni förra sommaren gick tyska myndigheter ut och varnade för att det kunde finnas ehec i tyska groddar. Larmet spred sig till Sverige där Livsmedelsverket avrådde konsumenterna från att äta råa groddar. Några dagar senare var marknaden för groddar stendöd.

– Alla våra leveranser kom tillbaka från Ica och andra handlare. Det var bara att packa upp och kasta allt. Det var som värsta mardrömmen, säger Jan-Eric och Cynthia Andersson när de står i Nyttogrönts odlingshall i ett industriområde i Munka-Ljungby i Skåne.

Larmet visade obarmhärtigt tydligt hur ett larm kan hota en hel näring. Att det sedan inte fanns ehec bland svenska groddar, skott eller andra grönsaker spelade ingen roll.

Jan-Eric och Cyntia är fortfarande kritiska till Livsmedelsverkets avrådan från att äta råa groddar. Odlarna tog omfattande tester av sina produkter, vatten och fröer, bara för att konstatera att det inte fanns någon smitta.

– Alla råkade lika illa ut och någon ersättning från EU lyckades varken vi eller andra få, inte heller någon ersättning från försäkringsbolaget.

Under tre veckor stannade produktionen och försäljningen helt. Sedan började marknaden försiktigt hämta sig, men fortfarande tre månader senare låg produktionen på 60 procent jämfört med före larmet.

– Först nu är vi tillbaka på 80–90 procent av produktionen vad gäller groddar. För skott ligger vi fortfarande bara på 50–60 procent av tidigare odling, konstaterar Jan-Eric Andersson.

Han tror inte att nedgången enbart beror på eheclarmet men ser en klar koppling.

– När en produkt varit borta är det inte lätt att komma tillbaka. Butikerna gör om i sina hyllor och sedan måste du kämpa för att ta tillbaka din plats. Under tiden tror jag att många restauranger och även konsumenter börjat välja andra alternativ.

Nyttogrönt har sedan mitten av 1990-talet producerat skott för svensk livsmedelshandel. Från en trög början växte försäljningen tack vare att tv-kockarna gärna använde ärtskott och annat i sin matlagning. Trendkänsliga konsumenter hakade på och före eheckrisen levererade företaget 96 000 tråg med skott varje månad.

– Den marknaden tror jag inte vi tar tillbaka, vilket gör att vi måste produktutveckla, säger Cynthia Andersson.

Nu tror de nya möjligheter öppnar sig i krogarnas jakt efter nya smaker. En sådan är ett växande intresse för nya krasseprodukter. Krasse är frön som växer på ett substrat och som om det vattnas har lång hållbarhet.

– Du kan göra krasse på alla frön och vi lanserar bland annat senapskrasse och rödkålskrasse. Det har inte tidigare nått ut på marknaden, nu tror vi tiden är mogen.

Relaterade artiklar

Till toppen