Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 mars 2018

Grön infrastruktur – nästa stridsämne?

VÄRMLAND

Några har hört talas om det men ingen kan riktigt säga vad det är. Handlingsplanerna för Grön infrastruktur väckte farhågor på regionstämman i Forshaga.

 Av 94 ombud var 79 på plats i Folkets Hus när LRF Värmland höll regionstämma i Forshaga.
Bild 1/4 Av 94 ombud var 79 på plats i Folkets Hus när LRF Värmland höll regionstämma i Forshaga. FOTO: Göran Berglund
 LRF-koncernens VD Anders Källström var gästtalare på Värmlandsstämman i Forshaga.
Bild 2/4 LRF-koncernens VD Anders Källström var gästtalare på Värmlandsstämman i Forshaga. FOTO: Göran Berglund
 Christian Hidén, LRF-medlem på Värmlandsnäs, berättade för stämman om sin resa för Lantmännens räkning när han besökte Malawi för att lära sig mer om We Effects arbete.
Bild 3/4 Christian Hidén, LRF-medlem på Värmlandsnäs, berättade för stämman om sin resa för Lantmännens räkning när han besökte Malawi för att lära sig mer om We Effects arbete. FOTO: Göran Berglund
 Den västsvenske regionchefen Robert Larsson var på plats för att träffa medlemmar och medarbetare på stämman i Forshaga.
Bild 4/4 Den västsvenske regionchefen Robert Larsson var på plats för att träffa medlemmar och medarbetare på stämman i Forshaga. FOTO: Göran Berglund

”Framgångsrik landskapssamverkan kräver långsiktigt arbete där de regionala handlingsplanerna för Grön infrastruktur bara är ett steg på vägen.”

Uttalandet från en chef på Naturvårdsverket väckte frågor i en motion från lokalavdelningen Säffle Norra. Vilka är dessa kommande steg? Vad innebär det när myndigheten ser det stora antalet markägare ”som en utmaning”?

– Vi känner farhågor kring vad detta handlar om och hur det kommer att skötas från myndighetshåll. Begreppet dök upp för något år sedan och nu gäller det för LRF att vara med i matchen från början, säger Ola Axelsson, ordförande i lokalavdelningen och tillika ledamot i regionstyrelsen.

EU-direktiv

I grunden handlar det om ett EU-direktiv som via regeringen landat hos Naturvårdsverket. Det går ut på att skapa mer sammanhängande biotoper för att bevara biologisk mångfald. Frågan är bara vad det innebär i praktiken?

– Det har börjat med en kartläggning och med tanke på våra tidigare erfarenheter av bombmurklor och vattenkraft är det kanske inte så konstigt att vi är extra mycket på tårna här i Värmland, säger Jenny Nilsson, tjänsteman på LRF Västra Sverige.

Motionen röstades med styrelsens välsignelse ograverad vidare till riksförbundsstämman. Ytterligare två av de sex motionerna fick också tummen upp om än i modifierade former. En lyfter svårigheten för mindre verksamheter att få investeringsstöd.

”Moralisk skyldighet”

De fyra regionpolitiker som debatterade från scenen fick från ordföranden Patrik Ohlsson ett tydligt önskemål om bättre förutsättningar och tydligare spelregler.

– Av klimatskäl minskar möjligheterna att producera från jord, skog och vatten i stora delar av världen. Därför är det vårt lands moraliska skyldighet att öka vår produktion så mycket som möjligt, säger Patrik Ohlsson.

Stämman gästades även av LRF-koncernens VD Anders Källström som i sitt tal bland annat lyfte möjligheterna för det gröna näringslivet.

Hela den åtta personer starka styrelsen omvaldes. Efter en lång och ganska förvirrad debatt beslutades införa ett beredningsutskott med syfte att ta fram förslag på valberedning.

Motioner till riksförbundsstämman:

Informera om nedskräpningens konsekvenser

Farhågor kring handlingsplaner för Grön infrastruktur

Öka budgeten för investeringsstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen