Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 oktober 2018

Gröna Lunds halmdekoration upprör

Gröna Lund får skarp kritik från djurägare för att de dekorerar tivolit med 700 halmbalar inför halloween, trots den omfattande bristen på foder och halm efter sommarens torka.

 Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm får svidande kritik från djurägare för att de dekorerat med halmbalar inför halloween.
Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm får svidande kritik från djurägare för att de dekorerat med halmbalar inför halloween. FOTO: IBL Bildbyrån/Gröna Lund

Gröna Lund har använt 700 balar med halm som dekoration inför parkens halloweenfirande, vilket skapat stark reaktioner på nätet.

”Bojotta Gröna Lund”

Bemanningsföretaget Militaryworksverige som utfört uppdraget att dekorera åt Gröna Lund skrev på sitt instagramkonto under söndagen att deras personal spridit ut 700 höbalar på området.

”Är detta på riktigt!? Hö som dekoration när det är sån sjuk foderbrist! Bojkotta @gronalund”, ”Tänker inte besöka Grönan något mer om detta är deras inställning” och ”Wow va dåligt!” lyder några av de kritiska kommentarerna på Militaryworksveriges instagramkonto.

 Inlägget på Instagram från bemanningsföretaget Militaryworksverige fick svidande kritik.
Inlägget på Instagram från bemanningsföretaget Militaryworksverige fick svidande kritik. FOTO: Instagram

Efter att många reagerat negativt rättade Militaryworksverige sitt inlägg och förtydligade att det handlade om halm och inte hö.

Även halm är en bristvara

Men kritiken fortsatte då flera poängterade att även halm är en bristvara i år och att halmen inte går att använda efter att det fungerat som dekoration i parken.

”Jag skulle faktiskt inte ta emot det, hygien är a och o i avseende både på foder och strö. Antar att det ska ligga ute på Grönan i några veckor nu, väder o vind sätter igång både mögel- och förruttnelseprocess, vilket kan leda till kroniska sjukdomstillstånd hos djuren. Dessutom, när vi pratar om hygien, vad är det som säger att inte publiken på Grönan inte har spillt saker på balarna, spottat snus tex osv på dessa? Dessa balar är från o med nu otjänliga, så är det”, lyder en kommentar.

Gröna Lund svarar

Efter kritiken på Militaryworksverige Instagram gick även Gröna Lund själva in och svarade på hur de tänkt.

”Vi är medvetna om att sommarens varma och torra väder har slagit hårt mot skördar, och att hö har blivit en bristvara för djurägare. Vissa kommer till och med att behöva ta till halm som foder istället för hö. Och vi har förståelse för att man kan ha frågor kring varför vi använder halm som dekoration. Vi har bett om att få den typ av halm som inte kan användas som foder, så att vi inte tar mat från något behövande djur. Om halmen sedan är i ett gott skick efter Halloween, kommer vi att skänka den till en gård som kan ha annan användning för den”, skriver de.

Valt halm som inte går att använda

I tidningen Ridsport beklagar Gröna Lunds informationschef Annika Troselius att informationen blivit fel och hon förtydligar att Gröna Lund varit noga med att köpa in halm som inte har gått att använda som foder.

– Vi visste att det skulle komma frågor från folk som är upprörda och vi är öppna med att besvara dem. Vad vi däremot inte var beredda på var att tredje part skulle komma med information som inte stämmer, säger Gröna Lunds informationschef Annika Troselius till tidningen Ridsport.

LÄS MER: Höjt mjölkpris i butik efter torkan

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen