Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2017

Gröna näringslivet slåss om ungdomarna

ALMEDALEN.

Många branscher slåss om ungdomarnas gunst. Det gäller inte minst det gröna näringslivet. Intresset för mat och miljö borde hjälpa de gröna näringarna att locka till sig arbetskraft. Det var utgångspunkten för ett seminarium i Almedalen under måndagen.

Västra Götalandsregionen stod för ett arrangemang som tog upp de krav som borde ställas i hela livsmedelskedjan för att öka attraktiviteten i branschen.

– De gröna näringarna är ryggraden i många av våra kommuner i Västra Götaland. De ropar efter arbetskraft. Därför engagerar vi oss, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen.

 Thomas Bertilsson och Lena-Liisa Tengblad.
Thomas Bertilsson och Lena-Liisa Tengblad.

Med livsmedelsstrategin i ryggen och kravet på ökad svensk självförsörjning kommer behovet av arbetskraft inom de gröna näringarna att öka.

Många deltog i panelsamtalet och några pekade på den alltför låga innovationskraften i branschen. Andra betonade vikten av att fler företag kan skapas.

Måste våga testa

– Forma nycklarna rätt så dörren kan öppnas för nya företag, sade Elisabet Rytter, forskningsansvarig hos Livsmedelsföretagen.

Nya företag måste våga testa. Sverige är bra på stora projekt men vi måste också kunna hantera det småskaliga, var en annan synpunkt.

LRF arbetar sedan tre år tillbaka med Skogs- och lantarbetsgivarförbundet (SLA) i projektet Jobba Grönt för att locka framtidens arbetskraft till det gröna näringslivet.

Lena-Liisa Tengblad, vd för SLA, redogjorde för en undersökning de gjort.

– Ungdomarna väljer inte bort det gröna näringslivet, de vet inte att det finns.

 Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).

LRFs näringspolitiske chef Thomas Bertilsson menar att behovet av arbetskraft är extra stort. Alltså måste de anstränga sig för att locka till sig ungdomar och vuxna som vill byta bransch mitt i livet.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), pekade på att det är många branscher som slåss om arbetskraften.

– Vi måstes stärka attraktiviteten i yrkesutbildningen, sade Anna Ekström. Branschen måste väcka unga människors intresse.

”Helt fel väg att gå”

Hon gav en känga till den tidigare borgerliga Alliansregeringen.

– De marknadsförde yrkesutbildningen som en utbildning för skoltrötta. De var helt fel väg att gå.

Lena-Liisa Tengblad och Thomas Bertilsson är nöjda med projektet Jobba Grönt. Formellt återstår endast ett år på projektet men mycket talar för att det kommer att fortsätta.

– Det blir en fortsättning på något sätt, sade Lena-Liisa Tengblad.

Romantiserad bild

Det finns en romantisk bild av bondelivet och den bilden vill Thomas Bertilsson gärna ha kvar.

– Men vi vill också förklara att branschen är högteknologisk med avancerad digitalisering och drönare, säger Thomas Bertilsson.

LÄS MER: Är landsbygdsdöden en falsk nyhet?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen