Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 april 2018

Grönt fokus på hackaton

Hack of Sweden är en tävling där lag med hjälp av myndighetsdata hittar lösningar på samhällsutmaningar. I år var Hushållningssällskapet på plats med ett grönt perspektiv.

 Nicklas Bengtsson, Hushållningssällskapet.
Nicklas Bengtsson, Hushållningssällskapet.

För femte gången arrangerades tävlingen Hack for Sweden och genomfördes i Stockholm under den gångna helgen. På 48 timmar skulle lagen, som främst bestod av utvecklare, studenter, entreprenörer och datajournalister, arbeta med att utveckla verktyg för att hjälpa myndigheter att hitta lösningar på olika samhällsutmaningar. De skulle utforma nya tjänster och produkter med hjälp av öppna data från mer än trettio myndigheter, bland annat från Skogsstyrelsen och SLU.

Första året

I år deltog för första gången Hushållningssällskapet i arrangemanget, som även kallas hackatlon, bland annat med olika utmaningar för de tävlande att sätta tänderna i.

–Vi bjöd in till en grön förträff där vi presenterade de gröna näringarna och vi hade även med oss ett antal verklighetsförankrade utmaningar direkt från våra rådgivare, säger Nicklas Bengtsson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet.

Var det några som nappade?

– Ja, bland annat gick en grupp i gång på utmaningen om bomullsmögel och en annan om självförsörjning av livsmedel. Men framför allt tror jag att vi lyckades få in ett grönt fokus i många gruppers idéer, säger Nicklas Bengtsson.

Vad har ni fått ut av denna hackaton?

– Vi ville få till en korsbefruktning mellan de gröna näringarna och IT-branschen, och det tycker vi att vi lyckades med. I det långa perspektivet hoppas vi på koncept som vi kan använda praktiskt. Vi är jättenöjda, och vi håller nu på med att koppla ihop några av våra rådgivare med några koncept som tävlade, säger Nicklas Bengtsson.

Fakta: Vinnare

Vinnarna var ”Momentum AI” med lösningen ”Match Yourself”. Det är en app för jobbsökande där man gör ett personlighetstest, sedan matchas arbeten på Arbetsförmedlingen som passar ens personlighet, inte bara CV:t.

Vinnarna får 40 000 kronor och en möjlighet till en plats på en innovationshub eller en co-working space hos en event partners till Hack for Sweden.

Förra året vann ett skogsprojekt, Projekt Skog.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen