Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2018

Grönt ljus för gyllene ris

Den genmodifierade varianten av ris, gyllene ris, fick i slutet av förra året godkänt som livsmedel i Australien och Nya Zeeland.

FOTO: Istock

Bakom det så kallade GR2E-riset ligger organisationen International Rice Research Institute. Organisationen har även ansökt om att det gyllene riset ska godkännas som livsmedel i USA och Kanada. Utöver det igger en ansökan om att riset ska få odlas och säljas på Filippinerna, skriver Food Navigator.

Motverkar A-vitaminbrist

Riset har fått sin färg av att det har genmodifierats för vara särskilt rikt på betakaroten, som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin. Även morötter innehåller betakaroten.

Brist på vitamin A är ett stort globalt hälsoproblem. En kvart miljard barn har brist på A-vitamin och upp till en halv miljon blir blinda av det, enligt WHO, Världshälsoorganisationen.

Tanken är att riset ska odlas i länder med behov av ekonomisk utveckling, däribland Filippinerna, Bangladesh och Indonesien där mellan 30 och 70 procent av energibehovet täcks av ris och där det råder brist på livsmedel med A-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Ris ska bli mer likt majs

Relaterade artiklar

Till toppen