Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 september 2018

Grovfoderbrist kostar 4 miljarder

Den torra sommaren har gjort att det fattas grovfoder till ett värde av minst fyra miljarder kronor, enligt Växa Sverige.

 Den torra sommaren har gjort att det fattas grovfoder till ett värde av minst fyra miljarder kronor, enligt Växa Sverige.
Den torra sommaren har gjort att det fattas grovfoder till ett värde av minst fyra miljarder kronor, enligt Växa Sverige. FOTO: Ann Lindén

– Vi har stämt av skördebortfallet med rådgivare i hela landet, och det är samstämmiga uppgifter som vi har med Jordbruksverkets uppgifter, säger Ulrika Lundberg, avdelningschef Rådgivning och företagande på Växa Sverige.

Stort bortfall

Torkan har gjort att det fattas stora mängder av all den vall, vete, halm, majs och helsäd som nötkreaturen i Sverige brukar äta.

– Det är 30 procents bortfall från åker till mule, det som saknas och skulle hamnat framför mulen är ungefär två miljoner ton.

I flera av de tunga mjölklänen såsom Kronoberg, Kalmar, Gotland, Halland och Skåne har skörden endast nått cirka 60 procent av normalskörd vilket slår extra hårt mot lantbrukare med mjölkproduktion.

LÄS MER: LRF Premium – Biprodukter lika bra foder som spannmål

Även halmtillgången låg

Många lantbrukare har skördat stora delar av vårsäden som helsädesensilage, trädor och skyddszoner har utnyttjats och i princip all tillgänglig halm tagits tillvara. Halmtillgången har också varit låg, ungefär 50 procent av normalt, men den ger trots detta ett betydande tillskott.

Tillsammans uppskattas det här kompensera för ungefär hälften av bortfallet av grovfodervolymer under ett normalår. Kvar återstår ett bortfall på cirka 15 till 20 procent för hela landet, en brist som delvis måste lösas genom import av grovfoder, med alternativa fodermedel eller att helt enkelt hushålla med det som är tillgängligt. 

– Givet de ekonomiska ramarna i varje lantbruksföretag betyder det att man noggrant behöver planera likviditeten för de åtgärder som ska vidtas för att klara påfrestningen på grund av torkan, säger Patrik Nordgren, ekonom på Växa Sverige.

Kompensera med annat foder

Växa Sverige erbjuder rådgivning kring foderstatsberäkning för alternativa foderstater där man kan kompensera för bortfallet. Man kan sänka grovfodernivån och kompensera med andra fodermedel.

– Det är oftast bättre att ha full produktion i stallet och köpa ett dyrare kraftfoder, än att välja ett annat alternativ, säger Ulrika Lundberg.

SE FILM: ”De äter hellre ammoniakhalmen än vanlig halm”LÄS MER: LRF Premium – Halm räddaren i nöden för nötuppfödare

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen