Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 september 2018

Grovfoderbrist slår hårt mot hästägare

LOMMA.

Bristen på grovfoder slår hårt mot en del hästägare. Fler hästar än vanligt är till salu, och det finns risk att hästar på marginalen avlivas i förtid. Lomma ridklubb startade en insamling för att klara de ökade foderkostnaderna och fick in över 80000 kronor på en vecka.

 Solveig Rydén Falk, verksamhetschef på Lomma Ridklubb.
Solveig Rydén Falk, verksamhetschef på Lomma Ridklubb. FOTO: Tove Nilsson

– Hästnäringen är väl generellt lite hårdare drabbad på så sätt att det är en högre andel av hästhållarna som är beroende av att köpa foder på den öppna marknaden. De som har lyckats få tag i foder blir ekonomiskt drabbade för att fodret är väldigt dyrt. Men det är väldigt stor variation hur hårt det slår, säger Carl Dyrendahl, lantbruksekonom på LRF Konsult.

40 procent fler hästar till salu

Ett tecken på att foderbristen slår hårt är att antalet hästar till salu på hästsajten Hästnet är 40 procent fler med tidigare år, enligt Sveriges Radio.

Lomma ridklubb med 40 hästar har under sommaren jobbat hårt för att få ihop vintersäsongens grovfoder. Det var i juli som de började inse att deras vanliga leverantör inte skulle klara producera den mängd grovfoder klubben behöver.

Stort hål i budgeten

De vände sig då till utlandet och köpte hösilage och hö från Danmark, södra Tyskland och Polen. På så vis har de lyckats säkra tillräckligt med grovfoder för säsongen och behöver inte ändra foderstaten eller sälja av hästar. Men det har lämnat ett stort hål i budgeten.

– Foderkostnaden blir mellan 450 000 och 500 000 kronor i år och det är den dubbla mot vad vi brukar ha. Sedan höjs priset på strömedel också. Så det blir extrakostnader där också, säger Solveig Rydén Falk, verksamhetschef på Lomma Ridklubb.

 Foderbristen har slagit hårt mot många ridskolor i år.
Foderbristen har slagit hårt mot många ridskolor i år. FOTO: Tove Nilsson

Åtgången blir också högre på grund av att ponnyerna stödutfodrades på sommarbetet.

Hoppas på sponsring

För att klara ekonomin har klubben startat en insamling de kallar ”Fodersponsorhjälte”.

– Det började med att flera i klubben som har egna företag gick in och sponsrade med 10 000 kronor var. Sedan har det spridit sig och vi har gått ut på Facebook och till våra medlemmar. De som vill sätter in en hundralapp eller femhundra kronor, precis vad de har lust med. På hemsidan lägger vi ut vilka företag som har gått in och sponsrat.

På en vecka fick klubben in 84 000 kronor och Solveig Rydén Falk räknar med att tillskottet täcker de ökade foderkostnaderna för ponnyerna.

– Det blev väldigt bra. Även tidigare elever har satt in pengar. Det är jätteroligt.

Ansökt om bidrag hos kommunen

På hemsidan finns grafik över hur stor del av bugdethålet som fyllts med givarnas pengar. Den visar att det fortfarande återstår 66 procent.

Utöver insamlingen har ridklubben också ansökt om bidrag hos kommunen och pengar från stiftelser. Inget av detta har gett något resultat än så länge.

Samtidigt som klubben söker ekonomisk hjälp försöker de dra ned på kostnaderna så mycket som möjligt.

– Vi kommer inte att vara fullt så generösa med fodret som vi varit ibland, då vi ställt ut storbalar i hagarna. Vi kommer att hålla i pengarna. Förhoppningen var att bygga en utebana på anläggningen, men den ser inte ut att bli av nu vilket är mycket trist.

”Några går i konkurs”

Foderbristen har slagit hårt mot många ridskolor i år.

– Alla har inte klart med foder för det här året. Några går i konkurs. Vissa har dragit ned 20-30 procent på grovfodret och ökat på med kraftfoder. Det har ju konsekvenser och det finns inte obegränsat med kraftfoder heller, som också ökat i pris.

Solveig Rydén Falk hoppas nu att det ska fortsätta komma in pengar så att deras verksamhet kan gå ihop och att fodersituationen generellt blir bättre.

– Nu ser det ut som det kanske kan bli en andraskörd. Då kanske det lugnar ner sig lite.

PREMIUM-LÄSNING: Ekonomens tips: Var sparsam med fodret

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen