Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 september 2018

Grundvatten under normalnivå

På många ställen har grundvattnet i små magasin sjunkit ytterligare sedan augusti.

 Grundvattennivåerna är på sina håll mycket under de normala för årstiden.
Grundvattennivåerna är på sina håll mycket under de normala för årstiden. FOTO: SGU/Mostphotots

Grundvattennivåerna för september har sjunkit ännu mer sedan augusti, det visar mätningarna från Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Förutom i sydvästra Sverige, där nivåerna har stigit något, har grundvattennivåerna i de små magasinen, där de flesta med egen brunn tar sitt vatten, sjunkit med upp till 20 centimeter.

Läs mer: Grundvattnet ska säkras med nya metoder

Mycket under

Nivåerna i de små magasinen i norra Götaland och i nästan hela Svealand är mycket under de normala, desamma gäller för delar av Norrland.

Vissa områden normala

I övrigt är det bara vid Norrbottenkusten och delar av Bohuslän som nivåerna är normala, i övriga Sverige är de under de normala för årstiden.

Läs mer: Grundvattennivåerna är rekordlåga

Där grundvattennivåerna är låga kan grävda brunnar sina och bergborrade brunnar kan få problem med saltvatteninträngning.

Även stora magasin under

I de stora magasinen är nivåerna under de normala i stora delar av landet och i inre delarna av Svealand och Gotland är nivåerna mycket under de normala. I Södra Götaland och Norrbottenkusten är nivåerna normala.

Lokalt kan den kommunala vattenförsörjningen påverkas, som oftast tas ur de stora magasinen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen