Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2018

Grundvattnet ska säkras med nya metoder

För att motverka vattenbrist i framtiden måste nya metoder prövas för att öka grundvattennivåerna. Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har kommit på nya sätt.

 Regnvattnet bör inte dräneras för fort.
Regnvattnet bör inte dräneras för fort. FOTO: Mostphotos

För att motverka att grundvattennivåerna sjunker ännu mer vill forskare i Lund bland annat hindra regnvattnet från att rinna för fort ut i havet. Det skriver Sveriges Radio.

Framtidens väder

Under flera år har det varit mycket torrt på Gotland och Öland och där kan ett sätt att avhjälpa vattenbristen vara att öka nybildningen av grundvatten.

Läs mer: Grundvattennivåerna rekordlåga

– I framtiden kan vi förvänta oss längre sammanhängande blöta perioder vintertid, med mycket regn och mycket fukt, och längre sammanhängande torrperioder sommartid, med helt enkelt torka och värme, säger Kenneth Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola.

Dränera annorlunda

– Vi har haft antydningar om det tidigare, men just i år känns som att det är en väldigt bra illustration på hur vi kan förvänta oss i framtiden att det kommer att se ut, säger han.

Läs mer: Förbered dig på torkan – här är 8 tips

För att få det regn som faller att bidra till grundvattnet och inte rinna ut i havet gäller det att se över dräneringssystemen.

– Regnet måste ha tid att stanna i markerna, så att det bildas grundvatten. Vi kan inte dränera för fort, då krymper vi tiden som regnet och då blir det mindre grundvatten som bildas.

Läs mer: Torkan – en utmaning som måste hanteras

Vatten leds till slukhål

Man har även hittat sätt att fylla på grundvattnet – med hjälp av naturliga slukhål. Vattnet kan ledas dit för att snabbare få kontakt med grundvattnet

– Det finns områden som är väldigt täta, lerområden, och sedan finns det områden som är mera genomsläppliga, alltså sandiga områden. Kan man då hjälpa regnet att hitta de områdena, helt enkelt med att valla in eller göra kanaler eller ledningar, så man dränerar vattnet till de här slukhålen, så kan man få mer grundvatten att bildas, säger Kenneth Persson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen