Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2019

Gruvbolaget: Vi hittade inget värt att bryta

Småländska markägare som levt med oron för fortsatt gruvexploatering kan dra en lättnadens suck.

– Baserat på resultaten känner vi inte att det är värt att fortsätta till nästa steg, säger Sam Walding, prospekteringschef på Rollin Roads Resources till Land Lantbruk.

 Carin Hoflund, LRF, som snart kan titulera sig äganderätts- och exploateringsexpert efter alla turer med gruvbolag i Småland.
Carin Hoflund, LRF, som snart kan titulera sig äganderätts- och exploateringsexpert efter alla turer med gruvbolag i Småland.
 Maja Olausson var med på LRF:s träff och berättade för förvånade politiker om hur markägare behandlas i minerallagens namn.
Maja Olausson var med på LRF:s träff och berättade för förvånade politiker om hur markägare behandlas i minerallagens namn. FOTO: LRF

Maja Olausson och hennes två systrar äger mark inom de 50 000 hektar i mellersta Småland, som gruvbolaget ville undersöka. Hon blir lättad och glad när hon får höra vad gruvbolaget sagt, någon information om varför man avblåst har hon inte fått från vare sig bolaget eller Bergstaten.

– Jag visste inte ens om att de varit ute och borrat, jag fick bara ett brev med två rader som sa att man släppte tillstånden. Detta är ett exempel på hur det har skötts, säger hon.

Ingen dialog

Hon berättar att det gångna året har präglats av oro, frustration, ilska och ledsamhet. Informationen till markägarna har varit mycket bristfällig under hela processen.

– Det finns ingen dialog. Det här har hållit mig mycket vaken, vad bör jag göra och vad kan jag göra? Då har jag ändå haft LRF hjälpt till med mallar och information.

Som Land Lantbruk tidigare skrivit, började det med att några av markägarna fick ett kort brev från gruvbolaget.

– När jag fick den första informationen kunde jag inte ens ta in att det här händer i Sverige 2019.

Stor ekonomisk oro

Hon beskriver att det känns som att vara utsatt för konfiskering av privat egendom utan dialog och kombinerat med en icke skälig kompensation för skador och eventuell inlösen.

Förutom ovissheten om hur provtagning och eventuell brytning skulle påverka i stort, har Maja Olausson oroat sig mycket för den mark hon arrenderar ut till Stenas vindkraft.

– Efter en generationsväxling har jag skog som jag har stora lån på och arrendet hjälper till att finansiera det.

Minerallagen en kvarleva

Det som genomsyrar i princip alla berättelser från drabbade markägare, är en stor maktlöshet.

– Minerallagen är en gammal kvarleva som tjänade sitt syfte när den kom, men som borde ha omarbetats och setts över utifrån både modern tid och utifrån olika förutsättningar i olika delar av landet, säger äganderättsexperten Carin Hoflund, LRF.

Hon förklarar att det finns starka krafter som vill behålla lagen som den är, helt utan ansvar mot markägaren. Gruvbrytning kan innebära många jobb.

– Det handlar ju inte om att förbjuda brytning, utan om att exploatering ska omges av dialog och respekt för markägarna, säger Caring Hoflund.

Har tagit upp mycket tid

Markägaren Maja Olausson är glad att kunna slappna av. Nu slipper hon lägga så mycket tid på att hela tiden leta eventuell ny information hos Bergstaten, på att lära sig mer och på alla turer med överklagan.

– När jag pratade med Bergstaten i början, lät det som att allt fanns på plats men så är det inte. Om jag till exempel missar att svara på Bergsstatens utskick i tid, så behöver de bara annonsera i tidningen, säger Maja Olausson.

Tänkte på olika lösningar

Hon berättar att hon funderade på att själv ansöka om undersökningstillstånd, för att blockera andra intressenter.

– Men då skulle jag vara tvungen att ha mineralkunniga i ryggen och dessutom skulle det bli väldigt kostsamt med ny ansökan var tredje år.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att det var så här det gick till. Min äldsta syster sa att det är som att vi lever under Putin.

Vill driva på granskning

Hon känner sig inte färdig med frågan för att marken verkar fredad.

– Bergstaten behöver granskas. Jag vill gärna vara med och påverka så att vi får till stånd en besiktning av Bergstatens arbetssätt och en genomsyn av minerallagen, säger Maja Olausson.

LÄS MER: Gruvbrytning skapar oro bland markägareLÄS MER: Protester mot borrning efter vanadin i Skåne

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen