Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 april 2020

Guldmedaljörer satsar på framtiden – här är deras bästa tips

Carl-Gustav och Gunilla Karlsson har levererat prickfri mjölk i 23 år och satsar nu stort inför framtiden på både lösdrift och robotar. 

– Det är jättekul att två av våra barn är intresserade av att ta över efter oss, de kommer därmed att bli den tionde generationen på gården, säger Gunilla Karlsson.

 Carl- Gustav Karlsson och Gunilla Karlsson tilldelas i år guldmedaljen för att ha levererat felfri mjölk i 23 års tid.
Carl- Gustav Karlsson och Gunilla Karlsson tilldelas i år guldmedaljen för att ha levererat felfri mjölk i 23 års tid. FOTO: Tindra Englund

Makarna Karlsson träffades på Lundegård 1984 och flyttade två år senare till Carl-Gustavs föräldragård i den lilla byn Lunda på södra Öland. 

– Jag jobbade ett tag inom vården, men när barnen kom bestämde vi oss för att leva helt på gården, säger Gunilla Karlsson.

Medaljutdelningen skjuts upp tills vidare

1992 tog de över gården från svärföräldrarna och 30 mars 2020 skulle de, tillsammans med 26 andra mjölkgårdar, ha tilldelats en guldmedalj för att ha levererat prickfri mjölk i 23 år. Men på grund av coronasituationen har medaljutdelningen skjutits upp tills vidare.

– Eftersom allt annat skjuts upp är det inte så förvånande. Det är som det är, säger Carl-Gustav Karlsson.

Går över till robotmjölkning

Trots viss besvikelse över den uppskjutna medaljutdelningen passar det för deras del egentligen ganska bra, då de inom några veckor ska inviga sitt nya lösdriftsstall och gå över till robotmjölkning.

– Så just nu är det ändå mycket på en gång, säger Carl-Gustav Karlsson.

Tankarna på utbyggnaden av gården har funnits med länge och redan för 12 år sedan byggde de ett stort ungdjursstall med lösdrift. 

– Sedan dess har vi funderat på att bygga ut ytterligare och eftersom vi nu fått möjlighet att köpa mer jord, och två av våra barn dessutom sagt att de är intresserade av att ta över gården, kändes läget rätt, säger Carl-Gustav Karlsson. 

Knepen för att lyckas med mjölken

Att de lyckats leverera mjölk av högsta kvalité under så många år tror de beror på en rad faktorer. 

– Dels handlar det om att ha och upprätthålla bra rutiner och ha en del tur, men det är också oerhört viktigt att fodret är av god kvalité, för om fodret är dåligt, då blir allt dåligt, säger Carl-Gustav Karlsson.

Dessutom menar de att det är viktigt att man tar kalvhälsan på allvar.  

– Kalven är stommen i mjölkproduktionen och om det behövs en veterinär så måste man prioritera att få ut en veterinär så snart som möjligt, säger Gunilla Karlsson.

Tydlig uppdelning av ansvarsområden

En annan avgörande faktor är att deras interna samarbete fungerat bra i alla år och att de båda haft sina tydliga ansvarsområden och respekterat varandra.

– Vi trivs ihop, men även om vi driver gården tillsammans har vi delat upp det så vi inte jobbar inpå varandra hela tiden utan gör lite olika saker, säger Gunilla Karlsson.

Gunilla har haft huvudansvaret för trädgård, hushåll och bokföring medan Carl-Gustav har haft huvudansvaret för åkrarna och sedan har de haft ansvar för djuren tillsammans. 

– Samtidigt är det viktigt att ha en förståelse för vad den andra gör och under skörden kan inte jag sitta hemma och gnälla för att det är intensivt, säger Gunilla Karlsson.

– Jag tror att det var avgörande att Gunilla också var uppvuxen på en gård och hade med sig en förståelse för vad det här livet innebär. Annars hade det nog varit svårt att få det att fungera i längden, säger Carl-Gustav Karlsson. 

FAKTA: Lunda gård

– Makarna Karlsson tog över mjölkgården 1992, då fanns där ett 50-tal mjölkkor.  

– I dag har gården 75 mjölkkor, men bygger nu ut med ny lösdrift och två robotar för att i framtiden kunna ha 150 mjölkkor. 

– Förutom 100 hektar som de äger själva arrenderar de ytterligare 60 hektar och betar utöver det runt 500 hektar alvarmark. 

– Carl-Gustav och Gunilla är nionde generationen på gården och planen är att den i framtiden ska tas över av dottern Cilla och sonen Christian.

LÄS MER: Nästa generations mjölkrobot är här

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen