Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2015

Gute Vingård är till salu

Den som vill bli vinodlare på Gotland har nu chansen. Gute Vingårds ägare Lauri Pappinen öppnar nu för försäljning av bolaget.

Vinrankor på Gute vingård.
Vinrankor på Gute vingård. FOTO: Pressbild

För femton år sedan var det många som höjde på ögonbrynen över Lauri Pappinens planer på att odla vin på Gotland. Men nu har Gutevins drycker fått flera utmärkelser och grundaren har bestämt sig för att det är läge att lämna över till någon annan.

– Någonstans måste man trycka på knappen och tänka att nu börjar jag den här processen. Detta är min nionde verksamhet som jag startar, jag är en sådan där serieentreprenör. Jag har gjort den här resan, det är urhäftigt men någonstans finns en slutstation, säger Lauri Pappinen till lantbruk.com.

Pris: 3,9 miljoner

Priset för 91 procent av bolagets aktier är satt till 3,9 miljoner kronor. Ett bra pris kan tyckas för en vingård där det mesta av inventarierna är avskrivna och det tunga jobbet med att bland annat hitta vilken jord som passar för vinodling.

– När jag började så visste vi inte alls vilka jordmåner som var bra. Bara den startresan tog fem-sex år. Den som kommer i dag slipper fundera på det.

Stannar som rådgivare

Lauri Pappinen själv har planer på att trappa ner arbetsmängden i och med att han närmar sig pensionsåldern. Men han lovar att stanna kvar ett tag som rådgivare på vingården för att föra över sina kunskaper till den nya ägaren. Han hoppas nu att personer med rätt profil hör av sig.

– Det vara någon person som har stort intresse för vår verksamhet. Samtidigt bör man ha lite resurser för att kunna köpa och utveckla det.

Relaterade artiklar

Till toppen