Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars 2018

H5N6-influensa drabbar hobbybesättning i Uppsala

Ytterligare ett fall av fågelinfluensan H5N6 har konstaterats, denna gång på en hobbybesättning av fåglar i Östhammar, Uppsala län.

 Arkivbild. I Sverige gäller skyddsnivå 1, vilket innebär att fjäderfä får gå ute, men vatten och foder ska ges under tak eller under skydd.
Arkivbild. I Sverige gäller skyddsnivå 1, vilket innebär att fjäderfä får gå ute, men vatten och foder ska ges under tak eller under skydd. FOTO: Istock

En analys på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har visat att besättningen smittats av H5N6, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Dessförinnan har viruset hittats på två vilda fåglar i Blekinge, en havsörn och nyligen en ormvråk. Viruset har cirkulerat en tid, både i Europa och i Sverige, och har hittills aldrig smittat en människa.

– För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, säger Karin Åhl, stf enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

Undvik matning

Rådet är att undvika matning av vilda fåglar nära tamfjäderfän. I Sverige gäller skyddsnivå 1, vilket innebär att fåglar får gå ut, men att foder och vatten ska ges till fåglarna antingen under tak eller under skydd.

– Även om H5N6 inte har förknippats med samma dödlighet som fjolårets virus, H5N8, så är det tydligt att det cirkulerar bland vildfåglar. Undvik därför särskilt kontakt med sjöfågel, säger statsepizootolog Ann Lindberg, SVA.

Allmänna hygienregler

Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

Håll rent runt hus och inhägnader.

Var noga med rutinerna vid hygiengränserna.

Tvätta händerna efter kontakt med fåglarna.

Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar.

Källa: Jordbruksverket

LÄS OCKSÅ: Ormvråk i Blekinge hade fågelinfluensa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen