Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2019

Hälften av de förrymda korna är infångade

Korna som sprungit lösa på bilvägar och i folks trädgårdar har nu börjat fångas in. Djurägaren har hittills fått tag på tio av de 20-talet förrymda kreaturen.

 Korna har fått ströva omkring fritt utan tillsyn och letat efter mat i området. De har bland annat synts springande på bilvägar och i folks trädgårdar.
Korna har fått ströva omkring fritt utan tillsyn och letat efter mat i området. De har bland annat synts springande på bilvägar och i folks trädgårdar. FOTO: Cinoby/Istock

Under flera år har kossorna till och från gått lösa helt utan tillsyn i ett litet samhälle utanför Alvesta. Nu har dock djurägaren börjat samla in sina djur, efter att ha blivit uppmanad av länsstyrelsen att ta hand om sina tjurar och kvigor, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Anledningen till att de kunnat rymma från sina hagar är på grund av dåliga stängsel. Ett 20-tal nötdjur har därför sprungit fritt i de södra delarna av Alvesta kommun. De har bland annat synts springande på bilvägar och i folks trädgårdar.

Svårfångade rymlingar

Nu har hälften av dem samlats in, ett arbete som försvåras av att djuren är skygga och rör sig över stora områden.

– Just nu har vi daglig kontakt med djurägaren och följer att han gör sitt bästa för att samla in djuren och sen kommer vi att åka ut på en kontroll och därifrån får vi se hur vi ska agera, säger Maria Arfvidsson, djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Bättre stängsel måste upp

Hon säger att länsstyrelsen inte tagit något beslut angående vilka åtgärder som måste vidtas, men förmodligen kommer det krävas att djurägaren sätter upp ett bättre stängsel. Korna har inte sprungit lösa hela tiden, men den senaste incidenten har varit aktuell sedan i somras och har sedan dess förvärrats.

– Vi var på kontroll för ett par veckor sedan och då var de bakom stängsel. Eftersom de rör sig över så stora områden är det bra om de som ser djuren kontaktar länsstyrelsen direkt och berättar var de finns. Det är svårt att leta i blindo, säger Maria Arfvidsson.

LÄS MER: Förvildade kor har tagit över by i AlvestaLÄS MER: Polsk ko flydde slakten – hittade egen ö

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen