Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juli 2017

Halländsk bonde korsar hybridraps med hjälp av vinden

Mer jobb, men också större möjligheter till avkastning, när han- och honblommor separeras.

 Rapsblommor är till viss del självfertila, men kan gynnas av korspollinering.
Rapsblommor är till viss del självfertila, men kan gynnas av korspollinering. FOTO: Mostphotos

Odlingsarealen och skörden av raps har ökat i Sverige under 2000-talet, även om 2016 innebar en minskning för framför allt höstrapsen. En bidragande faktor till den tidigare ökningen är hybridrapsen, som anses ge högre avkast­ning och mer odlingssäkerhet.

På Stentorps gård utanför Falkenberg har man sått vårraps i breda rader, med honblommor på den ena sidan och hanblommor på den andra.

Könsseperatistisk sådd

– Honblomman är sådd i åtta meters bredd, och en bred gång – fri från växtlighet – skiljer den från hanblomman som är sådd på två meter, förklarar lantbrukaren Gustav Skyggeson för Sveriges Radio.

Efter midsommar tar han hjälp av Farmartjänst med att rensa bort alla hanblommor som har letat sig in i honledet. Under två veckor görs denna gallring var fjärde dag. Tanken är att rapsen i stället ska korsa sig med hjälp av vind och insekter, för att få fram ett hybridfrö som ger bättre avkastning. Då lönar det sig även med hundratals arbetstimmar för att plocka bort hanblommor.

– Vi kan väl dra slutsatsen att det är en väldigt värdefull produkt, säger Gustav Skyggeson.

LÄS MER: Mygga hot mot rapsenLÄS MER: Bidöd av små halter av neonikotinoiderLÄS MER: Honungsbin ökar rapsskörden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen