Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 augusti 2019

Hållbart protein utvinns från gräs

Ett billigt och miljövänligt sätt att producera protein - nu lönar det sig att utvinna det från gräs i stor skala. Det skriver Landbrugsavisen.

 Proteinet från vallgräs kan användas till både foder och livsmedel.
Proteinet från vallgräs kan användas till både foder och livsmedel. FOTO: Ann Lindén

Juicen från pressat klövergräs kan göras om till en proteinrik massa, som i sin tur kan användas i både foder och livsmedel.

– Här har vi en av nycklarna till att föda världens befolkning framöver, säger Ole Rom Andersen, VD på BiomassProtein, till Danmarks Radio (DR).

Företaget bygger nu en fabrik som ska producera juicen för kommersiellt bruk.

Kan minska sojaimporten

Aarhus universitet har forskat på gräsprotein i många år i hopp om att ta fram ett miljövänligt sätt att framställa protein. Det skulle kunna minska danska bönders stora import av proteinfoder från Sydamerika, enligt Morten Ambye-Jensen, forskare vid Aarhus universitet.

– Hela Europa importerar från Sydamerika. Vi kommer att röja stora naturområden med skog där om vi fortsätter att använda soja, säger han till DR.

Ekonomiskt hållbart

Om det nya gräsproteinet ska konkurrera med soja är det viktigt att det även är ekonomiskt hållbart.

– Vi har visat att proteininnehållet i massan är tillräckligt hög för att stödja en kommersiell produktion. Vi har också kommit fram till hur man använder den resterande produkten när massan tas ut, säger Morten Ambye-Jensen.

Restprodukten är fibrer och en vätska som kan användas till biogas.

Stora möjligheter

Om fler jordbrukare vill odla gräs finns det stora möjligheter, förutspår danska jordbruks- och kunskapsorganisationen Seges.

– Om vi visar att vi också kan driva detta kommersiellt, kan vi nå affärsutveckling i området och kanske exportera kunskap till andra länder, säger Erik Fog, hållbarhetskonsult på Seges, till DR.

BiomassProtein hoppas kunna starta sin produktion i maj nästa år.

Läs mer: Betande djur gör gräset mer näringsriktLäs mer: Stadigt uppåt för andelen betesmark

Relaterade artiklar

Till toppen