Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 oktober 2017

Hammar: "Mat är för värdefullt för att slängas bort"

Även om mycket redan görs behövs det mer arbete för att minska matsvinnet. Hela livsmedelskedjan måste samarbeta, är budskapet på näringsdepartementets konferens på onsdagen.

 Sven-Erik Hammar, LRF Skogsägarna.
Sven-Erik Hammar, LRF Skogsägarna. FOTO: Johan Sedenius

Arbete mot matsvinn är en del i den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen antog tidigare i år. Sverige har också anslutit sig till FN:s hållbarhetsmål att reducera matsvinnet med 50 procent till 2030.

”Bedrövligt”

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) beräknar att omkring en tredjedel av all mat som produceras i världen i dag slängs bort.

– Det är ofattbart, oacceptabelt och bedrövligt, konstaterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), när han öppnade konferensen som regeringen genomför i samarbete Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket och som samlar representanter för alla livsmedelskedjans led.

Konsumenterna slänger mest

Flera av talarna vittnade om att de största volymerna slängs i hushållen, konsumenterna ger upphov till det mesta av matsvinnet i Sverige.

Sven-Erik Bucht efterlyste informationsåtgärder riktade mot konsumenterna för att komma till rätta med problemet. Allmänt återkom han gång på gång till vikten av ett brett samarbete.

– Om all drar sitt strå till stacken kommer det att hända mycket.

1,3 ton slängs

Anders Svensson, vd för Ica Sverige och ordförande i organisationen Svensk Dagligvaruhandel som samlar alla de stora livsmedelskedjorna, förklarade att det i Sverige varje år slängs 1,3 miljoner ton livsmedel.

Var fjärde matkasse som hushållen köper med sig hem hamnar i soporna. Han pekade på att det är en stor kostnad för konsumenterna och hela näringskedjan.

– I ett hållbarhetsperspektiv är det helt förkastligt.

Skapa hållbara förpackningar

Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF, framhöll att primärproduktionen skiljer sig från livsmedelskedjans övriga led i det att den är beroende av väder och vind.

Som exempel på områden där det finns utrymme att göra mer för att motverka matsvinnet nämnde han möjligheten att vidareförädla de svenska lantbrukens produkter, liksom att skapa hållbara, fossilfria förpackningar.

”Mat är värdefullt”

Han pekade också på vikten av att ytterligare förbättra den svenska djurhälsan och att bonden har tillgång till växtskyddsmedel för att kunna skydda sin produktion.

– Alla tjänar på minskat svinn. Mat är för värdefull för att slängas bort, sade Sven-Erik Hammar.

Läs mer: Stor kartläggning av matbutikers hållbarhet

Branschen kraftsamlar för handlingskraftig livsmedelsstrategi

EU-parlamentet beslutade om minskat matsvinn

Nu ska matsvinnet halveras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen