Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december 2018

Han byter färg mot kött

Johan Molin är ny VD för kött- och charkföretaget Siljans Chark i Dalarna.

 Johan Molin, ny VD för Siljans Chark sedan början av november.
Johan Molin, ny VD för Siljans Chark sedan början av november. FOTO: Siljans Chark

Han tillträdde i början av november och ersatte Jan Matsson som har varit tillförordnad VD sedan februari i år. Jan Matsson har återgått till rollen som ekonomichef.

Johan Molin kommer närmast från uppdraget som VD för ett annat företag med stark förankring i Dalarna, Falu Rödfärg. Han har vuxit upp i Rättvik och bor numer i en by mellan Mora och Orsa.

Hur ser du på steget från färg till kött?

– Det är jättespännande. Det här är två fina varumärken i Dalarna, varav Falu Rödfärg är mer rikstäckande. Siljans Chark har en mer lokal prägel. Jag brinner för allt som har sitt ursprung i Dalarna.

Vad fick dig att nappa på uppdraget i Siljans Chark?

– Framför allt utmaningen lockar. Det är ingen hemlighet att Siljans Chark inte har gått med vinst under de senaste åren. Det vill jag bidra till att vända med sikte på konkurrenskraft och lönsamhet. Jag vill också stärka kommunikationen runt varumärket, den är lite otydlig i dag.

Vad står överst på dagordningen?

– Det är otroligt duktig personal här, men det saknas en vision av åt vilket håll vi ska dra varumärket. Det kommer jag att lägga mycket tid på, att skapa långsiktighet och stabilitet, säger Johan Molin.

Siljans Chark ägs till 47 procent av omkring 280 bönder och några av de anställda. HK Scan äger 39 procent och resterande 14 procent ägs av lokala investerare.

Säljs i Dalarna

Råvaran kommer främst från det egna slakteriet i Ickholmen. Produkterna säljs i första hand via matbutiker och restauranger i Dalarna.

Företaget har omkring 100 anställda och en årsomsättning på cirka 200 miljoner kronor. Under 2017 gjorde Siljans Chark en förlust på omkring 4 miljoner kronor, vilket var en förbättring jämfört med föregående år.

Läs mer: Siljans chark får miljoner för kilmatklivVd-byte i Siljans chark

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen