Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2018

Han kör 30 mil om dagen för foder till djuren

Mjölkbonden Göran Bengtsson i Flen utkämpar en närmast omänsklig kamp för att få ihop mat till sina 80 mjölkkor. Under veckan som gått har han kört skytteltrafik till Fagersta för slå gräs och ta hem - 210 mil har han åkt med traktorn fram och tillbaka.

 Göran Bengtsson i Flen har hämtat mat till korna i Fagersta. Det krävdes 210 mil i traktorn. "Jag är otroligt tacksam för all hjälp och tips om mat till djuren. Det verkar också som om folk tänker till och vill välja svenskt kött", säger Göran.
Bild 1/4 Göran Bengtsson i Flen har hämtat mat till korna i Fagersta. Det krävdes 210 mil i traktorn. "Jag är otroligt tacksam för all hjälp och tips om mat till djuren. Det verkar också som om folk tänker till och vill välja svenskt kött", säger Göran. FOTO: Privat
 Vagnen är lastad en natt i Fagersta. Sedan har Göran Bengtsson fyra och en halv timmes restid hem till Flen.
Bild 2/4 Vagnen är lastad en natt i Fagersta. Sedan har Göran Bengtsson fyra och en halv timmes restid hem till Flen.
 Här är vägen som Göran Bengtsson kört sju gånger tur och retur den senaste veckan - med traktor mellan Flen och Fagersta.
Bild 3/4 Här är vägen som Göran Bengtsson kört sju gånger tur och retur den senaste veckan - med traktor mellan Flen och Fagersta.
Bild 4/4

– Det är 30 mil tur och retur och jag har kört sju vändor. En enkel resa tar fyra och en halv timme med traktorn, berättar Göran Bengtsson när Land Lantbruk når honom på en av resorna mellan Flen och Fagersta.

Akut brist på foder

Göran Bengtsson driver Malsta Gård sydost om Flen i Sörmland och har 80 mjölkor och totalt cirka 150 djur. Den extremt torra väderleken gör att bristen på vinterfoder är akut.

– Situationen har förvärrats under veckan som gått. Den säd som vi skulle tröska och göra spannmål av, den får vi kapa ned till vinterfoder till djuren i stället, berättar Göran.

Skickat djur till slakt

Han har skickat ett tiotal djur till slakt men varken slakterierna eller handeln tar inte emot mer kött.

– Problemet är politiskt, eftersom vi importerar mer kött än vi själva producerar. Hade vi haft Donald Trump som president hade han stängt gränserna och sagt att vi måste äta vårt eget kött först, innan vi tar in något annat, säger Göran.

Dyster bild

Det är en dyster bild han ger när han refererar till vad andra lantbrukare säger. Någon har mat till djuren augusti ut, någon har mat september ut.

– Vad händer sedan då? undrar Göran.

Lösningen som räddar djuren

I desperationen dök det upp en lösning som räddar hans djur från svält. En kompis i Fagersta ringde runt och fick ihop sammanlagt 60 hektar gräsvallar som Göran fick ta.

– De ligger på olika platser och många är små gräsmarker som stått oanvända. Det är sjukt egentligen när vi lever på ett jordklot där människor svälter, säger Göran.

Varje resa tar 13 timmar

Han har kört slåtterkross och rundbalspress till Fagersta och gjort hela jobbet själv – slagit gräs och pressat ihop det i ensilagebalar. Transporten har han fixat med storvagn bakom traktorn.

Varje resa inklusive lastning och lossning har tagit 13 timmar.

– Alternativet hade varit att köra på lastbil, men det hade kostat mer, både för transporten och på- och avlastning. En del tycker kanske att jag är en idiot som kör med traktor, men vallarna är många och små och svåra att nå med lastbil, konstaterar Göran.

Hur orkar du?

– Det gör jag egentligen inte. Jag har tvingats stanna efter vägen och lägga mig på tvären i traktorhytten och sova. Du borde också ställa frågan till min sambo – det är hon som tagit hand om barnen, säger Göran Bengtsson.

LÄS MER: Bönder tvingar akutslakta sina korLÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket planerar för ökade slaktvolymer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen