Han kör 30 mil om dagen för foder till djuren
Mjölkbonden Göran Bengtsson i Flen utkämpar en närmast omänsklig kamp för att få ihop mat till sina 80 mjölkkor. Under veckan som gått har han kört skytteltrafik till Fagersta för slå gräs och ta hem - 210 mil har han åkt med traktorn fram och tillbaka.
– Det är 30 mil tur och retur och jag har kört sju vändor. En enkel resa tar fyra och en halv timme med traktorn, berättar Göran Bengtsson när Land Lantbruk når honom på en av resorna mellan Flen och Fagersta.
Akut brist på foder
Göran Bengtsson driver Malsta Gård sydost om Flen i Sörmland och har 80 mjölkor och totalt cirka 150 djur. Den extremt torra väderleken gör att bristen på vinterfoder är akut.
– Situationen har förvärrats under veckan som gått. Den säd som vi skulle tröska och göra spannmål av, den får vi kapa ned till vinterfoder till djuren i stället, berättar Göran.
Skickat djur till slakt
Han har skickat ett tiotal djur till slakt men varken slakterierna eller handeln tar inte emot mer kött.
– Problemet är politiskt, eftersom vi importerar mer kött än vi själva producerar. Hade vi haft Donald Trump som president hade han stängt gränserna och sagt att vi måste äta vårt eget kött först, innan vi tar in något annat, säger Göran.
Dyster bild
Det är en dyster bild han ger när han refererar till vad andra lantbrukare säger. Någon har mat till djuren augusti ut, någon har mat september ut.
– Vad händer sedan då? undrar Göran.
Lösningen som räddar djuren
I desperationen dök det upp en lösning som räddar hans djur från svält. En kompis i Fagersta ringde runt och fick ihop sammanlagt 60 hektar gräsvallar som Göran fick ta.
– De ligger på olika platser och många är små gräsmarker som stått oanvända. Det är sjukt egentligen när vi lever på ett jordklot där människor svälter, säger Göran.
Varje resa tar 13 timmar
Han har kört slåtterkross och rundbalspress till Fagersta och gjort hela jobbet själv – slagit gräs och pressat ihop det i ensilagebalar. Transporten har han fixat med storvagn bakom traktorn.
Varje resa inklusive lastning och lossning har tagit 13 timmar.
– Alternativet hade varit att köra på lastbil, men det hade kostat mer, både för transporten och på- och avlastning. En del tycker kanske att jag är en idiot som kör med traktor, men vallarna är många och små och svåra att nå med lastbil, konstaterar Göran.
Hur orkar du?
– Det gör jag egentligen inte. Jag har tvingats stanna efter vägen och lägga mig på tvären i traktorhytten och sova. Du borde också ställa frågan till min sambo – det är hon som tagit hand om barnen, säger Göran Bengtsson.
LÄS MER: Bönder tvingar akutslakta sina korLÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket planerar för ökade slaktvolymer
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.