Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 januari

Han lär korna att vara flockdjur

En amerikansk ranchägare tränar sina kor att inte fly när de blir attackerade av rovdjur. I stället ska de söka flockens skydd.

 Mark Coats har tränat sin boskap i flera år.
Bild 1/2 Mark Coats har tränat sin boskap i flera år.
 Mark Coats använder hundar i träningen som simulerar rovdjursattacken. Här ska två eftersläntrare komma på att de ska tillbaka till flocken.
Bild 2/2 Mark Coats använder hundar i träningen som simulerar rovdjursattacken. Här ska två eftersläntrare komma på att de ska tillbaka till flocken.

Sedan varg etablerat sig i norra Kalifornien och Oregon har ranchägaren Mark Coats tränat sina kor att stå stilla i sin flock om rovdjur attackerar, i ställer för att springa. Mark Coats lär även ut den här tekniken till andra djurägare för att minska risken för attacker från vargar, prärievargar och andra rovdjur. Det skriver Ruidoso news.

Olagligt att jaga

I området är vargen federalt skyddad och djurägare får inte döda den.

– Vargen är ett rovdjur, som dödar. Men med lagstiftningen kan vi inte göra mycket åt den, vi måste lära oss hur vi kan sköra våra företag i vargens närvaro, säger han.

Vill isolera kon

Under de senaste sex åren har han arbetat fram ett rovdjursprogram som han anser kan reducera, eller eliminera, rovdjursattacker.

– Vad rovdjuren behöver är en individuell jakt där kon eller kalven isoleras från flocken, sedan jagas, sätts ur spel och äts, oftast levande. Vi försöker att störa detta. Vi uppmuntrar något som man avrått från i åratal: Håll djuren tätt, i flocken och i en defensiv hållning, säger han.

Samlas i flocken

Nyckeln är att träna boskapen så att de samlas i flocken när de hotas av vargar eller andra rovdjur.

– När vargen konfronterar boskapen blir djuren livrädda, men när de väl har nått gruppen släpper pressen. En defensiv stående hållning av flocken gör att vargen kommer av sig, säger han.

”Behöver öva”

Enligt Mark Coats attackerar inte vargar grupper av boskap, utan väljer i stället enskilda djur. Står djuren stilla och i gruppen så lämnar vargen dem till slut. Detta gäller inte bara kor utan all typ av boskap och fungerar på grupper med så få som tre djur.

– Träningen kan ta flera månader eller intensivt under en vecka. Men man behöver öva kontinuerligt, för kon måste förstå att beslutet att återvända till flocken är hennes, och träna på att stå och inte fly. Kor tillhör en flock av en anledning, säger han.

Här kan du se Mark Coats träna med sina djur:

Läs mer: Ont om stöd för skydd mot rovdjur

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen