Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2018

Han säljer spannmål som specialprodukt

Kentucky, USA.

Familjen Peterson i USA har brukat mark i 13 generationer. I dag är de specialiserade på spannmål för tillverkning av bourbon och kan ta ut premiumpriser för sitt jobb.

I delstaten Kentucky går merparten av traktens majs till destillerier och tillverkning av den amerikanska whiskyn, bourbon.

 Veteskörden vid Peterson Farms påbörjas när vetet har en vattenhalt 22 procent. – Veteskörden påbörjas i mitten av juni. Luftfuktigheten är hög då och eftersom kvalitén på vetet försämras varje gång det ökar i fukt och sen torkar så börjar vi skörda trots att fukten är hög. Det ger högsta genomsnittliga kvalité och vi får igen torkkostnaden många gånger om, säger Bernard Peterson.
Veteskörden vid Peterson Farms påbörjas när vetet har en vattenhalt 22 procent. – Veteskörden påbörjas i mitten av juni. Luftfuktigheten är hög då och eftersom kvalitén på vetet försämras varje gång det ökar i fukt och sen torkar så börjar vi skörda trots att fukten är hög. Det ger högsta genomsnittliga kvalité och vi får igen torkkostnaden många gånger om, säger Bernard Peterson. FOTO: Maria Törner

Familjeföretaget Peterson Farms har sålt vete och majs till destilleriet Makers Mark sedan 1980-talet. Sedan dess har destilleriet vuxit och så även familjen Petersons växtodlingsföretag.

”Lönsamheten i mjölken var dålig”

Sedan 25 år tillbaka kommer allt vete i Makers Marks bourbon från Peterson Farms, som också förser destilleriet med över 54 500 ton toppklassad majs per år.

– Tidigare producerade vi foder och hade mjölkproduktion, men lönsamheten i mjölken var dålig så vi avvecklade och satsade på växtodlingen. Och efter att destillerierna fått klart för sig att de kunde få spannmålen lokalt tog det fart, säger Bernard Peterson.

Mellan 2001 och 2010 tredubblades Peterson Farms odlingsareal och därefter har den fördubblats. I dag har de 100 arrenden och brukar totalt 6880 hektar mark med majs, vete och sojabönor.

FAKTA: Bourbon

– Hela 95 procent av världens bourbon produceras i USA. Den alkoholhaltiga drycken bourbon kommer ursprungligen från Kentucky.

– Bourbon måste innehålla minst 51 procent majs för att få kallas bourbon.

– Bara i Kentucky använder destillerierna cirka 500 000 ton majs per år.

– Den bourbon som familjen Petersons spannmål går till innehåller 70 procent majs, 16 procent höstvete och 14 procent kornmalt.

– Efter president Donald Trumps sanktioner mot Europeisk stål och aluminium ökade EU-kommissionen tarifferna för amerikansk whiskey och bourbon med 25 procent i juni 2018.

 Peterson Farms torkar spannmålen i två fristående torkar med kontinuerligt flöde. Spannmålen är i torken 2-3 timmar beroende på fukt och värme.
Peterson Farms torkar spannmålen i två fristående torkar med kontinuerligt flöde. Spannmålen är i torken 2-3 timmar beroende på fukt och värme. FOTO: Maria Törner

Högre krav – men visar sig i betalningen

– Destilleriernas kvalitetsstandard skiljer sig från råvarumarknadens, de har högre krav både på kvalitet och på tillgänglighet. Det innebär ett merjobb för oss, men visar sig också i betalningen, säger Bernard Peterson och fortsätter:

– Vi gör mer här än att bara odla vete och majs. Vi fortsätter att arbeta med varan även vid lagring. Det vete som går in i torken håller ofta tillräckligt hög kvalitet, men majsen kräver en del arbete. Den tvättas om och torkas extra, ibland upp till tre timmar beroende på fukt och värme.

Peterson Farms köper också in spannmål som inte når upp till destilleriernas kvalitetskrav, uppgraderar den till önskad standard och säljer vidare. För att tillgodose destilleriets behov måste majsen och vetet vara toppklassat och det måste finnas spannmål på lager året runt.

Låga temperaturer

– Det vi gör är att uppgradera spannmål från råvara till specialprodukt. Processen tar lång tid eftersom vi torkar med låga temperaturer för att undvika stressprickor, säger Bernard Peterson.

För att nå upp till standard ska majsen ha en vattenhalt på max 14 procent, andelen främmande material får inte överstiga 1 procent och detsamma gäller skadat material. För vete gäller 13,5 procent vattenhalt och samma värde för avfall. Vetet måste också vara luktfritt för att inte påverka smaken av destilleriets färdiga produkt.

 – Vi har två torkar, en med fläktar under och en på sidan, men de är i stort sett likadana och har samma kapacitet. Vi använder den ena eller den andra, säger Bernard Peterson.
– Vi har två torkar, en med fläktar under och en på sidan, men de är i stort sett likadana och har samma kapacitet. Vi använder den ena eller den andra, säger Bernard Peterson. FOTO: Maria Törner

Spannmålen säljs på terminskontrakt och Peterson Farms har avtal upp mot ett år framåt. Priset följer gränshandeln och Petersons får ett premiumtillägg för sin garanti på kvalitet och tillgänglighet.

– Det gäller att hålla koll på marknaden och sälja i rätt tid. Lönsamheten beror helt på hur vi marknadsför och säljer.

– Men det är klart att företagsmodellen som vi har i dag är extra lönsam av flera skäl. Den bästa marknaden för oss finns precis i närområdet, så vi får både bra betalt och har korta transportsträckor. Vi har också en styrka i att odla flera grödor och möjlighet att leverera året runt. Det är en säkerhet och framgångsfaktor för oss, säger Bernard Peterson.

 Femton minuters bilfärd från gården tillverkas bourbon av vete och majs från Peterson Farms.
Femton minuters bilfärd från gården tillverkas bourbon av vete och majs från Peterson Farms. FOTO: Maria Törner

FAKTA: Tre tips från Bernard

Var snabb med att anpassa företaget efter förändringar på marknaden.

Var öppen för skilda åsikter i ett delägarskap, det är en styrka som kan ge många idéer.

Företag som gör alla de där småsakerna som andra inte tänker på, de lyckas. Fokus på detaljer är en nyckel till framgång.

Odlar plöjningsfritt

På frågan om vilka utmaningarna är i företagandet nämner Bernard Peterson två faktorer.

– Den största utmaningen är att få bukt med erosionen. Det är ett konstant arbete. Några av sakerna vi gör på den fronten är att odla plöjningsfritt samt att vi har tvåårig växtföljd, där vi odlar tre grödor under den perioden. Vi använder också täckgrödor som råg, rättika, rajgräs och vicker.

– Den andra är personalen. Just nu är sysselsättningen i USA bland den lägsta någonsin och det har gjort det svårt att hitta säsongsarbetare.

FAKTA: Peterson Farms

Peterson Farms ägs av bröderna Bernard, David och Billy Peterson samt Billys son Albert.

Antal anställda: mellan 20 och 40 personer beroende på säsong.

Areal: 6 880 hektar.

Arrenden: 100 stycken.

Arrendekostnad per acre: Cirka 1 750 kronor.

Grödor: Majs, vete, sojabönor.

Mark: I huvudsak lerjordar.

Bruttointäkter: 16 miljoner dollar.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen