Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2018

Han skänker tam herefordkviga till välgörenhet

Lantbrukaren Mikael Mäki i Pajala kommun har bestämt sig för att skänka bort en lite ovanlig gåva till insamlingen Världens barn - en herefordkviga.

 Kvigan Randi går under klubban till förmån för Världens Barn. OBS! Det är inte Randi på bilden.
Kvigan Randi går under klubban till förmån för Världens Barn. OBS! Det är inte Randi på bilden. FOTO: Istock

Mellan 24 september och 5 oktober pågår Radiohjälpens kampanj i P4 där Sveriges Radios 25 lokala kanaler och P4 Extra samlar in pengar till barns hälsa, skolgång och trygghet. Insamlingen sker bland annat genom att frivilliga skänker saker och upplevelser som auktioneras ut på tradera och veckan kulminerar på fredag då Världens Barn-galan går av stapeln i SVT.

Ovanlig gåva

Ekobonden Mikael Mäki i Kardis by i Pajala kommun är en av de som bestämt sig för att bidra – men på ett lite ovanligt sätt.

Han skänker den mycket tama och sällskapssjuka herefordkviga Randi till högstbjudande.

– Den är väldigt tam. Den är som en hund. Jag har matat den första sommaren med mjölk från en hink och den har följt med mig hela tiden, säger Mikael Mäki till Sveriges Radio Norrbotten.

Mamman dog vid förlossningen

Randi föddes i maj förra året. Men under förlossningen följde livmodern på mamman ut och hon förlorade så pass mycket blod att hon fick skickas till slakt.

– Men jag kunde mjölka råmjölken och ge den till Randi. Jag matade upp henne med hink och hon blev väldigt kelsjuk. När hon var ute på fältet räckte det att jag ropade på henne så kom hon springande, säger han.

Vill ge det han kan

Mikael Mäki berättar också att han själv varit i en svår situation och därför känner att han vill ge det han kan till världens barn.

Han tipsar om att kolla med Jordbruksverket om man vill buda hem Randi men inte har några kor sen tidigare. Han säger också att det är okej om man vill buda hem Randi för att skicka henne på slakt, även om han tycker det är lite synd när hon är så tam.

LÄS MER: Polsk ko slår följe med europeisk bisonflockLÄS MER: Kon hittade sin försvunna kalv

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen