Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 november 2019

Han ställer tunga mjölkfrågor till landsbygdsministern

I tisdagens interpellationsdebatt kommer Magnus Oscarsson (KD) att ställa frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson, med anledning av den snabba minskningen av antalet mjölkbönder i Sverige.

 – Vi måste stoppa den här utvecklingen och skapa en framtidstro för mjölkbranschen, säger Magnus Oscarsson (KD).
– Vi måste stoppa den här utvecklingen och skapa en framtidstro för mjölkbranschen, säger Magnus Oscarsson (KD).

Magnus Oscarsson (KD) har anordnat evenemanget Mjölkens dag i riksdagen de senaste fem åren, vilket har gjort att han sett hur antalet mjölkbönder minskat för varje år.

– Mjölkböndernas situation i vårt land är en fråga som är väldigt viktig för mig. Och nu i mitten av oktober kom det nya siffror från Jordbruksverket som visar att till och med juni månad är vi nere på 3 253 mjölkbönder i hela Sverige. Innan årsskiftet kan de ligga på runt 3 000. Det är nåt som är otroligt bekymmersamt, säger han.

Ett av få länder som minskar

Sverige är också ett av få länder inom EU där invägningen av mjölk minskar, vilket rimmar illa med tanke på riksdagens livsmedelsstrategi som talar om att livsmedelsproduktionen och självförsörjningen ska öka.

– Livsmedelstrategin är jättebra, men så länge den inte gör någon skillnad på gårdsnivå blir det ju bara tomt prat, ord på ett papper, menar Magnus Oscarsson.

– Därför vill jag ta den här interpellationen med Jennie Nilsson om hur hon tänker: har hon reflekterat över det här, hur ser hon på att så många har lagt ner sin produktion under så många år, och tänker regeringen åtgärda det?

Måste skapa framtidstro

När han träffar på mjölkbönder ute i landet säger de alla samma sak – det är inte lönsamt.

– Vi måste vända på det här så det blir lönsamt att vara jordbrukare i vårt land. Det här duger inte! Vi är faktiskt ett av de bästa länderna i världen på att producera livsmedel, ändå lägger man ner.

– Vi måste stoppa den här utvecklingen och skapa en framtidstro för mjölkbranschen. Inte minst för våra ungdomar som ska ta över. De måste känna att det är positivt att vara bonde.

Hårdare regler i Sverige

En anledning till minskningen tror han beror på att Sverige har hårdare regler för sin produktion än många andra EU-länder, och därmed inte kan konkurrera på samma villkor. Frågan är dock om man ska luckra upp reglerna i Sverige eller tajta till dem inom övriga EU.

– Man kan titta på andra länder hur de underlättar för sina lantbrukare. Som till exempel i Tyskland; där skickar lantbrukarna in alla sina papper och ansökningar till en myndighet, som sedan skickar det vidare till rätt instans. Men i Sverige måste bonden hålla reda på allt och göra allt själv. När ska en bonde ha tid att vara bonde?

LÄS MER: Mjölkproduktionen skiljer sig stort mellan EU-ländernaLÄS MER: Mjölkinvägningen på historiskt låga nivåer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen