Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 april 2018

Handelsavtalet med Kina snart klart

Handelskriget mellan Kina och USA kan öka möjligheterna för svensk köttexport. Det finns ännu inget exportavtal mellan Sverige och Kina, men det kan snart vara på plats.

 Magnus Därth, VD på Kött- och Charkföretagen.
Magnus Därth, VD på Kött- och Charkföretagen.

Den svenska importen av kött är sex gånger högre exporten och handelsunderskottet har för kött har ökat med 50 procent de senaste 10 åren trots politiska ambitioner att öka den. Både köttbranschen och politiker har talat om potentialen i att få till ett avtal som möjliggör köttexport till Kina. Enligt beräkningar av Kött- och charkföretagen skulle tillträde till den kinesiska marknaden kunna ge den svenska köttbranschen en intäktsförstärkning på 150 miljoner kronor.

– Det skulle gå till slakterierna främst men i förlängningen också ge en ökad betalningsförmåga till bonden, säger Magnus Därth, VD på Kött- och charkföretagen.

Tio års arbete

Men än så länge har Sverige inte fått något landgodkännande för export till Kina. Arbetet med ett sådant har pågått i omkring tio år men det är inte förrän på senare år som arbetet har intensifierats, bland annat genom regeringens tillsättande av ett skogs- och lantbruksråd i Peking. Lennart Nilsson tillträdde posten i september 2015. Enligt honom kan ett avtal vara på plats inom en snar framtid.

– Vi är supernära. Bollen ligger hos oss nu. Det handlar mest om att hitta en lämplig tidpunkt att signera det.

Efter det väntar godkännanden av anläggningar.

– Jag är nöjd om de första kontainrarna går i väg i slutet av 2019 eller början av 2020, säger Magnus Därth.

Export till Hong Kong

Sverige har sedan tidigare export av griskött till Hong Kong, bland annat av premiumprodukter som HK Scans rapsgris. Vilka styckningsdetaljer som skulle vara aktuella för fastlandet beror mycket på priserna. Till exempel betalas det lika mycket för grissida i Kina som för fläskfilé, men det kan också handla om efterfrågan på styckningsdetaljer som inte värdesätts i någon större utsträckning i Sverige, som ben och svansar.

– I den matkulturen gör man mycket soppor och buljonger, grytor och långkok och använder den typen av produkter på ett helt annat sätt än vi numera gör i Sverige trots att det är utmärkta råvaror, säger Magnus Därth.

”I fatt Finland”

Kina ökar sin inhemska köttproduktion, men samtidigt växer konsumtionen. Prognoser säger att Kina inte kan vara självförsörjande på griskött förrän tidigast år 2026. Nu kan tillgången på kött dessutom påverkas av ett potentiellt handelskrig mellan Kina och USA.

Danmark har sedan länge en stor köttexport. 2015 fick Finland ett landgodkännande för export till Kina och under förra året gick de första sändningarna i väg, trots att den finska grisköttsproduktionen är mindre än den svenska.

– Att komma på dansk nivå lär ju dröja men vi borde åtminstone komma ifatt Finland, säger Magnus Därth.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen