Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 januari 2017

Handelsprofil: Landsbygden är en ”skräpyta”

Stockholm kommer att ha fem miljoner invånare år 2050 – och stora delar av den svenska landsbygden är en ”skräpyta” utan ekonomisk aktivitet eller underhållning. Det menar ekonomen Kjell A. Nordström.

FOTO: Content Talarbyrån

I början av veckan gick Handelsekonomen Kjell A. Nordström upp på scenen på Nordic Business Forum Sweden och levererade ett ödesdigert budskap till svensk landsbygd: Stockholm kommer att sprudla av aktivitet och tillväxt, men glesbygden går ett hårt öde till mötes, rapporterar Veckans Affärer.

– Redan i dag växer Stockholm med 7-9 procent per år, och den här tillväxten är hållbar, så den kommer att fortsätta, sa Kjell A. Nordström under sitt tal.

”Stora delar ödeläggs ekonomiskt”

Jämförelsen med de mindre tättbefolkade delarna av Sverige blev mindre smickrande och han talade om att ”stora delar av Sverige” kommer att ödeläggas ekonomiskt.

– Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Det finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sa Kjell A. Nordström vidare.

Bakgrunden till den för glesbygden pessimistiska framtidsskildringen handlar om hur den digitala utvecklingen i samhället skiljer sig från tidigare utvecklingsskeenden.

– Den digitala revolutionen sker tio gånger snabbare än den industriella revolutionen. Och den teknologi vi har till förfogande i dag är 300 gånger mer kraftfull än vid den industriella revolutionen, sa han.

”Knäppgökar på torget i Avesta”

Handelsprofilen höll fast vid att han inte la någon bedömning i vad han uttryckte om landsbygden, men gav samtidigt en mindre smickrande beskrivning av den:

– Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta. Jag säger inte att det är bra. Men jag säger inte att det är dåligt heller. Det enda jag säger är: vänj er vid detta, sa Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen