Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juli 2019

Handläggaren: Inga pengar till bönderna efter Hälsingestintans konkurs

De bönder som drabbades av Hälsingestintans konkurs kommer med största sannolikhet inte få någon ersättning. Det säger Erik Osvald, handläggare hos konkursförvaltaren Ackordscentralen.

 Det kommer sannolikt inte att bli någon ersättning till de lantbrukare som inte fått betalt för de djur de lämnat till slakt. Det återstår egendom att sälja, men de bud som hittills inkommit understiger fordringarna.
Det kommer sannolikt inte att bli någon ersättning till de lantbrukare som inte fått betalt för de djur de lämnat till slakt. Det återstår egendom att sälja, men de bud som hittills inkommit understiger fordringarna. FOTO: Kristina Wir n

Det mesta tyder på att det inte kommer bli någon utdelning till konkursbolagets oprioriterade borgenärer, däribland de lantbrukare som inte fått betalt för de djur de lämnat för slakt.

– Man kan aldrig vara 100 procent säker i en konkurs, och allt är ju inte sålt ännu, men jag är 99 procent säker på att det blir så, säger Erik Osvald, handläggare hos konkursförvaltaren Ackordscentralen.

– Varulagret är sålt men det mesta går till den största prioriterade fordringsägaren, det vill säga Nordea. Och vi har inte fått in mer än vad banken har i fordran.

Ingen får full utdelning

Just nu får inte ens Nordea tillbaka alla sina pengar. Norrlandsfonden, som står näst i turordning, blir därför sannolikt helt utan ersättning, vilket i sin tur innebär att de oprioriterade fordringsägarna inte får en krona.

– Ingen får full utdelning, så är läget just nu. Det finns egentligen inga inventarier av större värde, det mesta är leasing som brukligt, eftersom det är så väldigt dyra grejer. Vi har kvar mobilslakteriet, men de bud vi fått hittills understiger leasingbolagets återstående fordran. Där blir det definitivt inget över om vi inte får upp priserna. Vi hoppas självklart att läget ska ändras efter semestrarna; att det finns lite ny energi och attdet kommer bättre bud, säger Erik Osvald.

”Det är hemskt”

Sedan finns fastigheten i Eskilstuna med det lilla styckeriet med en komplett maskinpark som också ska säljas, men där har man inte heller hittat någon köpare. Om det skulle ge en stor köpeskilling kan det bli över till oprioriterade borgenärer, men det finns inget som tyder på det, enligt Erik Osvald.

– Jag vet att det finns bönder som gjort riktigt stora förluster, de har inga marginaler och får extrema problem att ta hem det här. Det är hemskt. Och inte kan man dra någon lärdom av det heller, för det här bolaget såg jättebra ut, inga betalningsanmärkningar eller liknande.

Vänta in marknaden

Det finns ingen deadline för hur länge fastigheten kan ligga ute till försäljning, utan den säljs när man hittar köpare, säger Erik Osvald.

– Det är upp till banken om man vill vänta in marknaden. Det är ju inte så att det råder lågkonjunktur i Sverige. Men det har varit väldigt avvaktande under sommaren. Få beslut fattas efter midsommar till en bit in i augusti – man vill nog vara samlade innan man fattar stora beslut. Jag hoppas det blir lite ny fart senare i augusti. Men att vi ska få ett överskott som kan ge pengar till de oprioriterade, det tror jag inte på tyvärr.

LÄS MER: ”Det blir som att banken och advokaterna tar våra djur”LÄS MER: Hälsingestintan i konkursLÄS MER: Styrelseordförande om Hälsingestintans konkurs: ”Beklagligt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen