Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juni 2019

Handlingsplan ska stoppa vildsvinen

Villstad LRF har en handlingsplan för att minska vildsvinsskadorna. Den planen jobbar avdelningen stenhårt med för att beta av punkt efter punkt.

 Lars-Ove Bengtsson, markägare i Ryd, dock inte lantbrukare. Land Lantbruk träffade honom i vårvintras.
Lars-Ove Bengtsson, markägare i Ryd, dock inte lantbrukare. Land Lantbruk träffade honom i vårvintras. FOTO: Marie Henningsson

– Vi har haft problem med vildsvin i några år, men nu har det verkligen accelererat. Jag har inventerat socknens norra del och 40-50 procent av alla åkrar har rejäla bökskador. I det här området är det främst vallodling och om lantbrukarna fortsätter att få sina åkrar förstörda av vildsvin finns det risk för att de helt enkelt lägger av, säger Lars-Ove Bengtsson, markägare i Ryd, söder om Gislaved, och medlem i Villstad LRF.

”Kan inte ha det så här”

Lars-Ove Bengtssons bror Ingvar är lantbrukare med köttdjur och han är en av dem som kämpar med vildsvinsskadorna. Det vara också till honom som Lars-Ove i höstas bjöd in sju jägare.

– Vi pratade vildsvin i tre timmar. Vi var helt överens om att så här kan vi inte ha det, det har gått helt överstyr. Jägarna kunde också verifiera att det har blivit betydligt fler grisar det här året.

 Vildsvinsskador.
Vildsvinsskador. FOTO: Torbjörn Egerhag

Fakta: Villstad LRF:s handlingsplan

· Informera alla berörda med ansvar för landsbygdens utveckling om det hot som vildsvinen utgör mot ett aktivt lantbruk och därmed den biologiska mångfalden.

· Stödja jägare som försöker återställa balansen med jakt året runt samt jaktlag med organiserad storjakt på vildsvin.

· Stödja markägare som i samarbete med jägare aktivt jagar med vildsvinsfällor.

· Delta aktivt och själv söka information om hur vildsvin kan jagas, till exempel i studiecirkel.

· Uppmana LRF Jönköping att intensifiera arbetet med att kraftfullt begränsa vildsvinens skador för jordbrukare.

· Aktivt stödja jordbrukare som provar redskap som återställer markskadorna och efterfråga marknadens svar på det.

Inte utfodra

Bland annat var man överens om att vildsvinen inte ska utfodras, något som för övrigt inte gjorts just här de senaste åren.

– Jägarna här har verkligen tagit problemet på allvar. Det har jagats mer än det gjorts tidigare. Men ändå finns det alldeles för många grisar kvar i området, säger Lars-Ove.

Den 1 december utlyste älgskötselområdet i den här delen av kommunen en stor vildsvinsjakt. Några vildsvin sköts under den jakten.

– Det viktigaste för att nå framgång är samarbetet mellan jägare och markägare. När det har varit grisar framme och bökat på åkern så är det viktigt att de som har jakten på marken får veta det direkt. Nu måste vi vända den här situationen och köra hårt på alla fronter innan våra lantbrukare kroknar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen