Hantverkscidern knackar på dörren hos SLU Balsgård
Trenden med mikrobryggd öl banade väg för hantverkscidern som nu står på tur. Förutsättningarna är goda, analyser visar att klassiska cideräpplesorter från Frankrike och England trivs utmärkt i den svenska myllan.
Ett trettiotal odlare och forskare samlades i onsdags på SLU Balsgård för att lära sig mer om cideräpplen. Workshopen var en del av projektet ”Konkurrera med kvalitet – svensk äppleodling i framtiden”, som syftar till att undersöka hur cideräpplesorter från Frankrike och England klarar sig i Sverige.
Vill man producera en cider med klassisk, vuxen smakprofil krävs äpplesorter med påtaglig syra, hög sötma och karaktäristisk beska. Och sådana är det ont om i Sverige.
20-tal äppelsorter analyseras
I det treåriga projektet, som finansieras av Partnerskap Alnarp, analyseras totalt ett 20-tal franska och brittiska cideräpplesorter som planterats i Sverige. Under workshopen presenterades de första analysresultaten av hortonom Kimmo Rumpunen och professor Hilde Nybom.
– Det ser förvånansvärt bra ut! Det verkar som om våra äpplen får väl så goda kvaliteter som motsvarande sorter som odlas i Frankrike och England, säger Hilde Nybom.
Många nyfikna hade åkt till SLU Balsgård för att ta del av de nya forskningsrönen. Hans Möller och Liv Örnefors, som nyligen flyttat till en gård utanför Höganäs, var på plats för att undersöka om ciderproduktion kan vara något att satsa på i framtiden.
Även hobbyodlaren Lars-Torgny Lasson från Genarp hade tagit sig till Fjälkestad.
– Jag har tidigare hållit på med mikrobryggd öl, men gått över mer till cider, säger han.
”Behöver hålla på i tre år till”
Efter en presentation åkte deltagarna till provodlingarna för att se de brittiska och franska sorterna i fält. Entusiasterna inspekterade frukterna medan Hilde Nybom berättade om tillväxt och beskärningsmetoder. Forskningsprojektet löper ut i år, men Hilde Nybom hoppas på en förlängning.
– För att få en heltäckande bild behöver vi hålla på i tre år till. De stora kostnaderna för att etablera odlingen är redan gjorda. Det vore dumt att avsluta nu, säger hon.
Ser du en framtid för en större produktion av vuxnare hantverkscider i Sverige?
– Absolut! Chanserna är betydligt bättre än för svensk vintillverkning. Här har vi möjlighet att skapa något unikt av en frukt som trivs i vårt klimat.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.