Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juni 2018

Här är veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

Fårdemonstration möttes av jaktsabotörer

Under torsdagen protesterade föreningen Fårsverige utanför näringsdepartementet i Stockholm mot det bristande stödet från myndigheterna efter den senaste tidens stora vargangrepp.

Men de var inte ensamma på plats. Manifestationen möttes av motdemonstranter från organisationen Hunt Saboteurs Sweden som var där för att störa protesterna.

Efter demonstrationen för bättre rovdjurskontroll mötte Fårsverige politiker i riksdagshuset och lämnade över namninsamlingar med underskrifter från närmare 5000 personer.

FOTO: Maria Törner

Grönt ljus att skörda utan dispens

Under tisdagen besökte Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin lantbrukare för att få en bild av hur situationen ser ut med anledning av den omfattande torkan.

Samma dag kom beskedet att EU gett sitt klartecken och att Jordbrukverket fattat beslut om att lantbrukare får skörda ekologiska fokusarealer och trädor utanför kompensationsstödsområden utan att söka dispens hos länsstyrelsen.

Om du har kompensationsstöd och vill skörda träda eller skyddszoner är dock Jordbruksverkets uppmaning att kontakta länsstyrelsen.

FOTO: Marie Henningsson

Flera dödsolyckor inom lantbruket

De senaste sju dagarna har två dödsolyckor skett inom lantbruket. Förra söndagen avled en man efter att han blivit klämd mellan en kran och ett lastbilschassi på en gård i Finspångs kommun.

På en gård i Snogeröd utanför Höör i Skåne blev en man i 50-årsåldern klämd i en lantbruksmaskin på tisdagen. Mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv kunde inte räddas.

FOTO: Mostphotos

Straffen sänks i jaktbrottshärvan

I veckan meddelade Hovrätten att de ändrar straffen för tre av de fem män som dömts i den stora jakthärvan i Norrbotten. Hovrätten ogillar den del av åtalet som gäller dödandet av en björn och sänker därför straffen.

I november förra året dömde tingsrätten fem män för bland annat grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, jakthäleri och artskyddsbrott. För en av de dömda sänks påföljden med en månads fängelse till sammanlagt ett år och tre månaders fängelse. För en andra person sänks straffet från ett års fängelse till åtta månaders fängelse och för en tredje sänks straffet från ett år och fyra månader till åtta månaders fängelse.

FOTO: Polisen

Riksrevisionen kritiserar skyddet av skog

Under fredagen presenterade Riksrevisionen en rapport där de kritiserar statens insatser för att skydda svensk skog. Bland annat är de kritiska till det nya Kometprogrammet och menar att det finns brister både i kompetens, samordning och tydlighet i ansvarsfördelningen mellan staten och skogsägare.

FOTO: Istock

LÄS MER: Svepet – omvärldsbevakning för dig i de gröna näringarna (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen