Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 juni 2018

Här är veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

Mindre gifter i ekologiska ägg – i Sverige

2016 visade en provtagning från Livsmedelsverket att ekologiska ägg innehåller tre gånger så höga halter av miljögiftet dioxin än konventionella ägg. I veckan stod det klart att branschen nu lyckats sänka nivåerna med 33 procent och att halterna därmed ligger under gränsvärden och åtgärdsgränser.

I Nederländerna däremot skakades äggbranschen denna vecka av att 60 ekologiska äggproducenter misstänks använda otillåtna kemikalier i sin produktion.

FOTO: Mostphotos

Vadsbo Mjölk slutar med eko och går till Arla

Vadsbo mjölk meddelade på onsdagen att de övergår från att producera ekologisk mjölk till konventionell och att de lämnar Skånemejerier för Arla.

Lars Svensson som är VD på gården säger att det är marknadskrafterna ledde Vadsbo Mjölk till att byta sin produktion. Han berättar också att det är Skånemejerier har valt att säga upp kontraktet på grund av tillgång och efterfrågan.

FOTO: Göran Berglund

Prisras på färskpotatis

För färskpotatis går priserna alltid snabbt neråt under sommaren. Men det ovanligt varma vädret har gjort att priset i år rasat ovaligt fort – från 2000 kronor i början av maj till 2 kronor lagom till midsommarveckan. Det innebär att potatisen nu är en förlustaffär för odlarna.

– Odlarna får nu 2 kronor till 2,50 kronor för ett kilo inklusive emballage. För att det ska löna sig krävs ett pris på 3-4 kronor, lite beroende på individuella förutsättningar, säger Anders Andersson, ordförande i föreningen Potatisodlarna.

FOTO: Mostphotos

Nytt stenmursfall överklagas i domstol

På Björketorps gård utanför Ronneby i Blekinge har Per Brunberg fått nej från Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen i Växjö på frågan att flytta en stenmur och ett område med spridda stenar.

I veckan svarade Länsstyrelsen på kritiken att de förstår frustrationen men tycker det är fel att skjuta budbäraren och att Länsstyrelsen inte finns till för att skydda lantbruket utan för att föra talan för djur och natur.

Per Brunberg kommer att överklaga frågan på nytt.

FOTO: Privat

Oro bland skogsägare i Sala

Trots att det vädret svalnat av något och en del regn dragit in över landet är det fortfarande torrt och ett par skogsbränder har utbrutit även denna vecka.

I Sala är oron stor bland skogsägare där fler av bränderna som uppstått misstänkt vara anlagda.

För att hantera skogsbränderna har Sverige tagit hjälp av italienska vattenbombare som bekämpat bränderna bland annat i Värmland och i Nacka. I veckan reste de dock hem igen.

FOTO: Pia Gyllin

LÄS MER: Svepet – omvärldsbevakning för dig i de gröna näringarna (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Till toppen