Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 juli 2018

Här är förra veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

De Laval släppte ny mjölkrobot

De Laval lanserade en ny generation av mjölkroboten VMS, VMS V300. Roboten har högre kapacitet, ny teknik för spendetektering, ett anpassningsbart bås och går att styra från mobil och läsplatta.

Samtidigt släpper företaget också en ny foderrobot De Laval OptiDuo, som både flyttar och mixar om fodret på foderbordet.

FOTO: De Laval

Qvisingsö gård blir Årets spjutspets 2018

På onsdagen stod det klart att Camilla och Fredrik Hilmersson på Qvisingsö gård blir Årets spjutspetsföretag.

– Jag började skaka och fick gåshus när de ringde. Det är rätt så stort, det hade vi inte räknat med, sa Fredrik Hilmersson efter utnämningen.

Enligt juryns motivering får de priset för att de ”steg för steg utvecklat gården Qvisingsö till ett imponerande och storskaligt mjölkföretag i en bygd där genomsnittsytan på de brukade arealerna är endast 1,5 hektar. En drivkraft är tron på svensk mjölkproduktion, satsningar görs med både ökad effektivitet och ökad djurvälfärd för ögonen och utifrån gårdens förutsättningar.”

FOTO: Torbjörn Esping

Heta dagar på Borgeby Fältdagar

Under veckan gick Borgeby Fältdagar av stapeln under en gassande sol. Besökstrycket var högt och fokus under dagarna låg bland annat på precisionsodling. Men ekoodling, grödtest i Gropen och gödseltips för vete stod också på schemat.

Palle Borgström från LRF var på plats och framförde i en debatt önskemålet om enklare regler för att öka konkurrenskraften.

FOTO: Jonatan Jacobson

60 kor blev innebrända

Under onsdagen utbröt en brand i en ladugård i Flisby i Nässjö kommun i Småland. I samband med branden blev minst 60 nötkreatur innebrända.

Ingen människa kom till skada i samband med branden. Vad som orsakade branden är i skrivande stund inte klarlagt men en teknisk utredning är påbörjad.

FOTO: Mostphotos

Så ser konsumenterna på svenska lantbruket

De svenska konsumenterna ger höga betyg till Sveriges bönder. I den årliga konsumentundersökningen som LRF genomför svarar 83 procent att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för lantbrukaren och lantbrukares verksamheter.

Samtidigt har andelen som anser att bönderna bidrar till ett mer hållbart samhälle och lägre klimatpåverkan ökat från 71 procent till 74 procent. Denna siffra var dock ännu högre 2016, 76 procent.

FOTO: Mostphotos

LÄS MER: Svepet – omvärldsbevakning för dig i de gröna näringarna (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen