Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2018

Här är förra veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

FOTO: Arkiv/Mostphotos

Konsumenter kan stötta bönderna i torkan

Torkan fortsätter att slå obarmhärtigt mot många lantbrukare i landet. Anders Drottja som är krisberedskapsansvarig på LRF berättar att många mår dåligt och han uppmanar lantbrukare att stötta och tala med varandra.

För att dra sitt strå till stacken uppmanar branschen konsumenter att stötta de svenska bönderna genom att köpa svenskt kött.

– Så här pass allvarlig situation har jag inte upplevt tidigare. Handeln måste hjälpa till efter bästa förmåga och vi kan och ska påverka, säger Hans Bax, affärsområdeschef på Axfood.

I Västerås hjälper kommunen lantbrukarna genom att låta dem slå gräset på deras marker till foder åt djuren.

Fler kommuner har valt att ta efter Västerås kommun vilket kan komma att behövas då SMHI spår fortsatt torka och värme.

FOTO: Arkiv/Mostphotos

Gröna näringar i Almedalen

Torkan dök även upp under Almedalsveckan som tagit plats i Visby under veckan. LRF:s förbundsordförande Palle Borgström gick ut med krav på att nya pengar behövs till de svenska bönderna.

Centerpartiets Kristina Yngve (c) är inne på samma spår och sa under veckan att de vill ha en kriskommission för torkan.

Övriga frågor som lyftes var dieselskatten då Liberalerna ut med att de vill fasa ut återbetalningen av dieselskatten.

Förutom torkan och diselskatten gick årets Almedalen i hållbarhetens tecken – enligt Per Bergkvist, moderator för ett av organisationen KRAV:s seminarium var 581 av 4500 aktiviteter under veckan på temat hållbarhet. Under samma seminarium presenterade KRAV en rapport som visar att upphandling av ekologiska livsmedel inte behöver innebära att upphandlingen blir dyrare.

FOTO: Torbjörn Esping

Avverkningsförbud på grund av lavskrika

I veckan kom nyheten att Skogsstyrelsen stoppar ytterligare en skogsavverkning på grund av förekomst av lavskrika. I Vallsta i Hälsingland tvingas skogens ägare Anders Göransson gå till Arbetsförmedlingen till följd av beslutet.

– Jag kan ju inte fortsätta att bedriva skogsbruk när jag får förbud hela tiden. Jag får hela min månadslön från skogen. Nu får jag skriva in mig på arbetsförmedlingen och försöka hitta ett annat jobb. Jag tänker inte sitta med armarna i kors och vänta på att Kronofogden ska komma, säger Anders Göransson.

FOTO: Jonatan Jacobson

Stallar med uppbundet kan dömas ut

Jordbruksverket har fått i uppdrag att utreda vilka konsekvenserna kan bli av ett krav på lösgående djur. I regeringens förslag om ny djurskyddslag som presenterades i början av året fanns inga förslag på förändringar i reglerna för inhysningssystem med uppbundna djur. I stället väljer man att utreda frågan vidare innan beslut.

Utredningen som nu tillsats ska vara klar om ett år.

FOTO: Mostphotos

Varannan ungtall i Svealand har betesskador

Skogsstyrelsens mätning för Svealand av betesskador från hjortdjur färdigställdes under veckan. Den visar att i snitt har hälften av ungtallarna i Svealand har skador. Men på vissa håll ligger skadenivåerna på upp emot 70 procent.

Enligt målet ska de årliga betesskadorna inte ligga högre än fem procent men målet nåddes vara i ett av de 36 inventerade älgförvaltningsområdena.

Även inventeringen som gjorts i Götaland visar att betesskadorna är fler än vad som ses som tolerabla i 30 av 31 inventerade områden.

FOTO: Mostphotos

LÄS MER: Svepet – omvärldsbevakning för dig i de gröna näringarna (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen