Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 juni 2018

Här är veckans nyheter på fem minuter

Har du missat något i den senaste veckans nyhetsskörd? Här är de viktigaste händelserna inom de gröna näringarna.

De tar över Tangará Farm i Hörby

I veckan blev det klart vilka som tar över den omtalade fårfarmen Tangará Farm i Hörby efter Maycon Vinborg och Emma Jönsson. Henrik Andersson-Rosenius och Sara Rosenius driver Ekes Lamm och Lantbruk en halv mil bort och är de som blir nya ägare till gården.

De kommer dock inte att fortsätta med fåraveln som Maycon Vinborg och Emma Jönsson drivit på gården tidigare.

FOTO: TORBJÖRN ESPING

Kraftig skogsbrand i Sala

I måndags utbröt en kraftig skogsbrand vid Rörbo utanför Sala i Västmanland och flera gårdar med djur fick evakuerats. På tisdagen utbröt också två ytterligare bränder i närheten, en i Broddbo och en i Helgonmossen.

På onsdagen greps en kvinna misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo. Polisen misstänker också att flera av de bränder som uppstått kan ha anlagts. På torsdagen startade ytterligare en brand vid Nässlebo väster om Möklinta i Sala kommun.

I slutet på veckan var samtliga bränder under kontroll och räddningstjänsten har avvecklat sitt arbete. I Broddbo pågick dock fullt släckningsarbete under fredagen.

FOTO: Bildbyrån

Granskning: WWF – kronan bland miljöorganisationerna

Land Lantbruk fortsätter serien där de ledande svenska miljöorganisationerna granskas. Förra veckan var det Naturskyddsföreningen och denna vecka är det Världsnaturfonden WWF – kronan bland miljöorganisationerna med kungen som beskyddare.

Organisationen lobbar bland annat för mer vegetarisk mat, fortsatt inventering av nyckelbiotoper och stärkt strandskydd.

FOTO: Bildbyrån

Förebyggande antibiotika på djur stoppas

EU beslutade i veckan om att förbjuda antibiotika till djur i förebyggande syfte. Antibiotika kommer endast att vara tillåtet då det konstaterats av veterinär att djuret är sjukt. Reglerna kommer även att omfatta import av utländskt kött till EU.

Sverige har sedan länge valt en restriktiv hållning till antibiotika, men protester väntas komma från länder där förskrivning av antibiotika i förebyggande syfte har varit vanlig.

FOTO: Istock

Torkan slår hårt mot grödorna

Det torra vädret fortsätter att slå hårt mot grödor på flera ställen runt om i landet. På Frö gård i Östergötland räknar lantbrukaren Kristina Forsberg med ett skördebortfall på vårgrödorna på minst 50 procent. I kombination med mindre sådd i höstas riskerar hon att få brist på halm. Samtidigt har vivlar och rapsbaggar gått hårt åt höstrapsen.

Även i Västergötland vittnar Peter Johansson i Ekoslund utanför Enköping om grödor som tar stryk av torka. Men än så länge är det för tidigt att säga något om vilken betydelse torkan får i det långa loppet.

FOTO: Arkiv

LÄS MER: Svepet – omvärldsbevakning för dig i de gröna näringarna (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Till toppen