Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2020

Har du inbrottssäkrat gården inför jul?

Tjuven stoppas bäst genom ljud och ljus - och bra lås förstås. En skällande hund, ett ljudligt larm och en väl upplyst gårdsplan kan vara det som avgör om tjuven länsar gården på maskiner och verktyg.

 Tjuven stoppas bäst genom ljud och ljus - och bra lås förstås, säger Henrik Sporrong Esbjörnsson, verksamhetsutvecklare på LRF Jönköping/Sydost.
Tjuven stoppas bäst genom ljud och ljus - och bra lås förstås, säger Henrik Sporrong Esbjörnsson, verksamhetsutvecklare på LRF Jönköping/Sydost. FOTO: IStock och LRF

Vi är mitt inne i inbrottstjuvarnas favoritårstid. I skydd av mörkret går det att få med sig en hel del innan upptäckt.

Före detta inbrottstjuv berättar

LRF Jönköping har haft som en medlemsaktivitet att arrangera träffar med rubriken Stoppa tjuven. På dessa träffar har polis och försäkringsbolag medverkat. Men det speciella har varit att det även varit med en före detta inbrottstjuv på träffarna och även en person som drabbats av inbrott.

– Vi har velat få medlemmarna att få insikt om vad som verkligen kan hända på landsbygden och ge dem tips och råd om hur de kan skydda sig mot inbrott. Det har också varit viktigt för oss att förmedla hur det känns att drabbas av inbrott. Det kanske gör att man vidtar den där extra åtgärden när man får höra om hur oroligt ett barn vars gård utsatts för stöd kan bli, säger Henrik Sporrong Esbjörnsson, verksamhetsutvecklare på LRF Jönköping/Sydost.

Ordning och reda avskräcker

Det allra viktigaste rådet är att ha koll på sina grejer. Inbrottstjuvar åker ofta runt och rekar. Belysning och ljud är också viktigt. Har man larm så ska det låta ordentligt.

– Det allra bästa är egentligen att ha en hund som skäller om någon kommer, den fortsätter att skälla medan brottet pågår. Att knipsa av kablarna till ett larm är sällan svårt, säger Henrik Sporrong Esbjörnsson.

Grannsamverkan betonas också. Man hjälps åt att hålla koll på okända personer och bilar som rör sig i området.

– Både tjuv och polis har varit tydliga med att man ska larma, inte ingripa om ett brott pågår. Brottslingen kan vara beväpnad med tillhygge och kanske påverkad av narkotika.

Om du erbjuds köpa billiga grejer …

Sedan ska man själv vara vaksam om man erbjuds köpa billiga verktyg eller diesel.

– Det kan vara en grannes stulna diesel som jag erbjuds att köpa, säger Henrik Sporrong Esbjörnsson.……

Så skyddar du dig:

Städad gårdsplan signalerar ordning på prylarna.

Belysning, belysning, belysning.

Lås in prylarna i utrymmen med godkända lås, kolla med försäkringsbolaget vilka krav som ställs, oavsett om det är dieseltankar, växtskyddsmedel, ridutrustning eller verktyg.

Stöldmärkning med MärkDNA som är en osynlig vätska som kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.

GPS-sändare på fyrhjulingar och andra fordon.

Gårdslarm, gärna med sirén.

Var med i grannsamverkan.

Var uppmärksam på personer, bilar och platser som kan vara av intresse. Var försiktig med att ingripa, rapportera till polisen.

LÄS MER: Bedragare låtsas vara personal från länsstyrelsenLÄS MER: Så stoppar du tjuven med tekniska hjälpmedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen