Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juni 2018

Har du kompensationsstöd – kontakta länsstyrelsen

Kontakta länsstyrelsen om du har kompensationsstöd och vill skörda träda eller skyddszoner! Det är Jordbruksverkets uppmaning till lantbrukare som drabbats av torka.

 Det generella undantaget att skörda träda eller skyddszoner gäller inte alla.
Det generella undantaget att skörda träda eller skyddszoner gäller inte alla. FOTO: Mostphotos

I går kom beskedet om att EU gett klartecken till att ekologiska fokusarealer, som obrukade fältkanter och trädor, utanför kompensationsstödsområdena får skördas. Detta är ett generellt undantag.

Gäller inte alla

Men viktigt att veta är att det undantaget inte gäller de som har kompensationsstöd och som vill skörda träda eller skyddszoner.

– Skördar man sin träda innan 1 augusti säger reglerna att den ska räknas med i grovfoderarealen och detta kan leda till ändrat stöd. Länsstyrelsen har möjlighet att i det enskilda fallet göra undantag från regeln som säger att grödan ska räknas som grovfodergröda, en orsak till undantaget kan vara extremt väder, säger Marie Törnquist, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Kan göra avdrag

En annan fråga som dyker upp när betet börjar ta slut är om det är möjligt att få stödutfodra på betesmarker med särskilda värden. Enligt regelverket är det inte tillåtet att stödutfodra på marken om lantbrukaren har ett särskilt skötselvillkor som inte tillåter det enligt åtagandeplanen.

– Rekommendationen är att i första hand stödutfodra på marker som inte har det särskilda skötselvillkoret. Det finns ingen möjlighet till dispens i miljöersättningarna. Länsstyrelsen har däremot möjlighet att i varje enskilt fall bedöma om de ska göra ett mindre avdrag eller inget alls. Därför bör lantbrukaren kontakta sin länsstyrelse, säger Marie Törnquist.

Oro för gårdsstödet

Jordbruksverket får också samtal från lantbrukare som är oroade för att de kan förlora gårdsstöd när den gröda som de sått inte kommer upp.

– Det är ingen risk att förlora gårdsstöd för att den gröda man sått inte kommer upp. I regelverket står det att det tydligt ska synas att lantbrukaren försökt etablera en gröda, säger Marie Törnquist.

Relaterade artiklar

Till toppen