Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 januari 2019

Här finns flest unga lantbrukare i Sverige

Flest unga lantbrukare finns i södra Sverige, visar siffror från Jordbruksverket. Här är topplistan över länen.

 Det är i Västra Götaland man hittar flest unga lantbrukare, visar siffror från Jordbruksverket. Kanske har de kor.
Det är i Västra Götaland man hittar flest unga lantbrukare, visar siffror från Jordbruksverket. Kanske har de kor. FOTO: istockphoto

Cirka fem procent av landets 57 685 personer som driver lantbruksföretag är under 36 år, enligt Länsförsäkringar. Och de flesta av dem finns i Västra Götaland. Tillsammans med Skåne och Jönköping toppar länet listan över var i Sverige det finns flest unga lantbrukare.

Dominans i södra Sverige

Dock ser siffrorna annorlunda ut om man ser till högst andel unga lantbrukare. Då toppar Gotland listan med drygt sex procent, det är en procent högre än rikssnittet på fem procent.

Västra Götaland är även länet som har flest lantbruksföretagare i det äldre spannet, över 65 år, följt av Skåne. Båda länen toppar även listan över de med flest antal lantbrukare i Sverige över huvud taget.

Potentiella vinnare

För Länsförsäkringars och LRF Ungdomens del så innebär det här att det i hela landet finns cirka 2 875 möjliga vinnare till priset Ung Växtkraft då åldersgränsen för att nomineras är 36 år. Priset instiftades som ett led i lyfta fram det viktiga i att unga människor ser en möjlig framtid inom lantbruket.

LÄS MER: Så många skiften väntar i ditt länLÄS MER: Hjälp Jan att hitta ny kraft till gårdenLÄS MER: Experten: Så genomför du effektivt ägarskifte (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen