Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 april 2018

Här föds snart Sveriges första Kerry Hill-lamm

Inom kort anländer de första Kerry Hill-lammen till Torslöt gård utanför Knivsta i Uppland. Det är första gången som lamm av den walesiska rasen föds i Sverige.

 Emma Lindahl väntar på att de unika Kerry Hilltackorna ska lamma.
Emma Lindahl väntar på att de unika Kerry Hilltackorna ska lamma. FOTO: Marie Henningsson

På gården finns sex tackor och två baggar, samtliga djur importerade från Holland förra året.

– Det var en slump. Vi bytte häst mot får, berättar Emma Lindahl.

”Kombinerar kött och ull”

Det är Emma Lindahl och hennes mamma Margareta som äger fåren och som även har de andra lite ovanligare djuren på gården utanför Knivsta, till exempel amerikanska miniatyrhästar, Dexterkor.

– Det här är en gammal lantras som kombinerar kött och ull. Utmärkande för dem är deras svarta huvuden och att de har svans. De är väldigt alerta och lite skygga, säger Emma.

De lamm som föds nu i vår kommer man att behålla för att bygga upp en besättning. Det är olika linjer på baggar och tackor. Det finns förfrågningar om såväl embryon som semin. Själva importen gick bra. Djuren behövde inte vara mer än två månader i karantän. De var DNA-testade för scrapie, blåtunga och brucella.

”Måste ha betesdjur”

Emma och Margareta Lindahl är sanna djurälskare och det får gärna vara lite ovanligare djurarter. Men de har också en tydlig avsikt med de nyinköpta fåren.

– Vi har mycket betesmarker och måste ha betesdjur. Där kommer Kerry Hill-fåren att göra ett bra jobb, säger Margareta.

FAKTA: Kerry Hill

Rasen härstammar från höjderna runt byn Kerry i Wales, på gränsen till England. Det är en lantras och det finns uppgifter om rasen redan från 1809. I dag finns fåren i Storbritannien, Irland, Holland, Belgien, Danmark och sedan förra året även i Sverige. Rasen är härdig och kan med fördel användas inom korsningsavel för att få en hög tillväxt och magert kött. /Ullen är känd för sin täthet och höga kvalitet. Rasen är hornlös.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen