Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 oktober 2017

Här går fiskarna ål in!

VIDEO. Kolla när de hungriga afrikanska ålmalarna, som Gårdsfisk döpt om till clarias, kastar sig över middagen.

Inuti den gamla Skånelängan i Tollarp utanför Kristianstad döljer sig en av Sveriges modernaste fiskodlingar och 57 vattenkar fyllda med fisk.

”Vi såg direkt att tar vi fiskodlingen och stoppar in den i lantbruket så tar vi bort kväve och fosfor som vi kan använda till bevattning”, säger Johan Ljungquist i senaste numret av Lantmannen, som gjort ett stort reportage från gården.

Marinbiologen Johan Ljungquist och byggnadsingenjören Mikael Olenmark Dessalles gjorde fiskodling på land till en affärsidé när de 2013 startade det uppmärksammade företaget Gårdsfisk, vilket Land Lantbruk tidigare skrivit om.

LÄS MER: De nappade på fiskodling

De tropiska fiskarna Tilapia och afrikansk ålmal döpte de om till rödstrimma och clarias. I dag utfodras de med ett foder bestående av fiskmjöl, kycklingavfall och vegetabilier, där större delen är sojamjöl. På sikt hoppas Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles kunna utfodra dem med restprodukter från det svenska lantbruket och skogsbruket.

LÄS MER: Skogsråvara blir fiskfoder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen