Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2018

Här ska produceras 50 000 smågrisar

VEDUM.

När de första grisarna flyttade in i slutet av februari hade det gått över fyra år sedan idén om ett gemensamt suggstall på Varaslätten föddes. Nu är målet en årsproduktion på uppemot 50 000 smågrisar.

– Detta är något som vi aldrig hade kunnat göra var för sig, menar delägarna.

 Satsar stort på sin smågrisproduktion. Stefan Lundmark, Albin Andrén, Clas Hellström, Sören Nymann och Bo Johansson är de fem delägarna i Vedums Smågris AB.
Bild 1/9 Satsar stort på sin smågrisproduktion. Stefan Lundmark, Albin Andrén, Clas Hellström, Sören Nymann och Bo Johansson är de fem delägarna i Vedums Smågris AB. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi
 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem.
Bild 2/9 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem. FOTO: Daniel Strandroth
 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem.
Bild 3/9 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi
 Boxar i stallet för dräktiga suggor och sinsuggor.
Bild 4/9 Boxar i stallet för dräktiga suggor och sinsuggor. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi
 Avdelningen för sinsuggor är precis som övriga stallarna byggd enligt beprövade metoder.
Bild 5/9 Avdelningen för sinsuggor är precis som övriga stallarna byggd enligt beprövade metoder. FOTO: Daniel Strandroth
 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem.
Bild 6/9 Lösgående suggor i statiska grupper kommer att utfodras med Nedaps transpondersystem. FOTO: Daniel Strandroth
 Boxarna står i långa rader i betäckningsavdelningen.
Bild 7/9 Boxarna står i långa rader i betäckningsavdelningen. FOTO: Daniel Strandroth
 Dataenheten till den transponderstyrda utfodringen av sinsuggor.
Bild 8/9 Dataenheten till den transponderstyrda utfodringen av sinsuggor. FOTO: Daniel Strandroth
 Sugganläggningen i Vedum består av två stall på sammanlagt 14 000 kvadratmeter. Det mindre till vänster är för seminering och sinsuggor och det större är för grisning och tillväxt.
Bild 9/9 Sugganläggningen i Vedum består av två stall på sammanlagt 14 000 kvadratmeter. Det mindre till vänster är för seminering och sinsuggor och det större är för grisning och tillväxt. FOTO: Daniel Strandroth

Trots att de båda stallen mäter sammanlagt 14 000 kvadratmeter i golvyta smälter de in ganska väl där de ligger på skogsåsen några kilometer utanför Vedum. Den mindre av byggnaderna rymmer avdelningarna för lösgående suggor medan den större hyser grisnings- och tillväxtavdelningar.

Utfodringen trimmas

Den här dagen har de fem delägarna tillsammans med några av de anställda samlats i byssjan mellan stallen. Alldeles nyligen kom de 93 första gyltorna till stallet och inom några veckor ska ytterligare 300 finnas på plats. Eftersom utfodringen fortfarande trimmas in måste djuren än så länge handmatas och av säkerhetsskäl får vi inte hälsa på hos grisarna.

50 000 smågrisar

När stallen fram emot årets slut ska vara fyllda handlar det om 1 600–1 700 suggor eller gyltor som ska producera 45 000–50 000 smågrisar per år som går till slaktuppfödning på delägarnas gårdar. Moderdjuren kommer från delägarna Bo Johansson och Clas Hellström samt har köpts in från en gård i Östergötland.

– I nuläget prioriterar vi hälsa och smittskydd framför allt annat. Det är nästan så att man reagerar för varje liten hostning hemma i stallet, säger Bo Johansson med ett leende.

Vill och vågar satsa

Sommaren 2013 deltog Bo Johansson i vad han kallar en brainstorming där idén om ett gemensamt suggstall föddes. Ingen av de övriga fyra delägarna var med den gången utan de har tillkommit efter hand. Faktum är att från början kände ingen någon av de andra i gruppen. Någon som var med har också hoppat av.

Det som förenar dem är tron på grisproduktionen och viljan att våga satsa. Efter många möten och studieresor har de också blivit ett sammansvetsat gäng.

– Vi kanske är lite lagom olika. Alla tycker inte likadant om allt men vi har ändå förståelse för varandras åsikter, menar Clas Hellström.

Svårt hitta rätt plats

Den svåraste uppgiften i hela projektet var att hitta en lokalisering. Efter en första trevare utanför Vara var de på väg att bygga på ekobonden Emil Olssons mark utanför Töreboda men det kom inte längre än ett tidigt samråd. Avståndet till ägarens gårdar avskräckte.

– Jag och Stefan åkte runt i bilen med GPS och letade tänkbara platser på Varaslätten. Kraven var att det skulle vara nära till landsväg men ändå inte så att grisstallen skulle störa folk i närheten. Inte så lätt att hitta, konstaterar Sören Nymann.

Gemensam försäljning på sikt

Syftet med hela satsningen är att trygga delägarnas behov av cirka 45 000 smågrisar inklusive rekrytering. Stefan Lundmark och Albin Andrén kommer nu att lämna Moholms suggring medan Clas Hellström lämnar ekonomiska föreningen Skaraborgsgrisen. På sikt ska de samla sina slaktgrisar för gemensam försäljning.

Det största diskussionsämnet under resans gång har varit utformningen av grisningsboxen. Valet föll till slut på en variant från danska Jyden med arbetsmiljögrind för personalens säkerhet, för övrigt samma variant som finns hos Örjan Bertilsson utanför Varberg, svensk rekordhållare i antalet smågris per sugga.

Grisning varje vecka

De var ganska tidigt inne på transpondersystem för utfodring av de lösgående grisarna och fastnade för holländska Nedap. Suggorna hålls i statiska grupper med 80 djur i varje vilket innebär grisning varje vecka.

– Vi måste ha kontinuitet i arbetet. Detta blir det bästa både för personalens arbetsbörda och för grisarna, säger Stefan Lundmark.

Gått fortare

Utfodringsanläggningen har levererats av danska Agrosys och allt foder köps in, både spannmål och övriga fodermedel. Gödseln körs till Vårgårda-Herrljunga Biogas knappa tre mil bort där Sören Nymann är delägare. När den kommer i retur efter rötning ska den säljas till ekobönder.

– Många sa att det här aldrig skulle gå att genomföra men nu är vi här. Faktum är att bygget har gått lite fortare än vad vi hade räknat med, säger Bo Johansson.

Fullt i slutet av året

Den första grisningen är planerad till vecka 27 medan det dröjer till slutet av året innan anläggningen är i full drift.

Vad det har kostat? 45 000 kronor per suggplats innebär totalt cirka 75 miljoner kronor.

Fotnot: Fotografen fick inte ta bilder på grisar av smittskyddsskäl.

SE FILM: ”Full produktion vid årsskiftet”

Fakta: En närproducerad sugganläggning

· Allt väsentligt utom inredning, utfodring och transpondersystem till Vedums Smågris ABs nya sugganläggning kommer från leverantörer och hantverkare i Vara kommun.

· Betongelementen är tillverkade av TMC Betongelement AB i Arentorp, utgödslings- och ventilationssystem har levererats av Svea Agri (före detta Rotage) i Kvänum och takplåten är tillverkad av Borga Plåt i Tråvad.

· Dessutom har all byggnation och installation utförts av lokala firmor, i första hand MG Bygg i Vedum.

· ”Vår ambition har varit att ha så mycket närproducerat som möjligt”, säger Sören Nymann, en av delägarna.

· Inför hotet att behöva en vattendom för egenborrade brunnar har Vedums Smågris anslutit sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

· ”Visserligen dyrare men också tryggare. Vi sparar också pengar på att slippa en process kring vattendomen”, menar Stefan Lundmark.

· Delägaren Albin Andrén äger en djurtransportbil och kommer att utföra alla företagets transporter.

Läs mer: Stallet för 1 800 suggor klart om ett årMiljoner i klimatpengar till Västra Götaland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen