Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars

Här slipper lantbrukarna betala för tillstånd

I två skaraborgska kommuner läggs de kostnader som jord- och skogsbrukare annars skulle ha fått betala till följd av vattenskyddsområdet på VA-kollektivet.

– Det gör en 50-öring per abonnent och år, säger Robert Isberg på Vara kommun.

 Det är inte ovanligt att tillstånd för att använda bekämpningsmedel inom ett vattenskyddsområde kostar lantbrukaren 5 000–6 000 kronor.
Det är inte ovanligt att tillstånd för att använda bekämpningsmedel inom ett vattenskyddsområde kostar lantbrukaren 5 000–6 000 kronor. FOTO: Anders Niléhn

När Vara kommun under 2013 antog fyra vattenskyddsområden kom förslag från LRF-håll om att tillstånd för de gröna näringarna skulle vara kostnadsfria. Avgifterna bekostas i stället av VA-kollektivet.

– Vi tyckte att det var rimligt att den enskilde verksamhetsutövaren inte skulle betala för kollektivets nyttigheter, säger Stefan Aldén, den dåvarande ordföranden i LRFs kommungrupp.

 Stefan Aldén, tidigare kommungruppsordförande för LRF i Vara, tycker inte att det är mer än rätt att VA-kollektivet betalar för det förebyggande arbetet som lantbrukaren tvingas göra.
Stefan Aldén, tidigare kommungruppsordförande för LRF i Vara, tycker inte att det är mer än rätt att VA-kollektivet betalar för det förebyggande arbetet som lantbrukaren tvingas göra. FOTO: okänd

Kallas Varamodellen

Argumentet gick hem bland ansvariga tjänstemän och fick även brett politiskt stöd vilket ledde till att policyn antogs av kommunstyrelsen. Den har i LRF-sammanhang fått benämningen Varamodellen.

– I praktiken går det till så att miljöenheten fakturerar VA-enheten för utfört arbete. Det fick också till följd att man från miljöenhetens sida började titta mer på att man verkligen inspekterade rätt saker, säger Teresa Kalisky, som vid tidpunkten var chef för tekniska förvaltningen.

Kostar en 50-öring

Bland VA-kunder är det nog knappast någon som har märkt nyordningen. Enligt Robert Isberg, VA-chef i Vara, handlar det bara om en 50-öring per år och abonnent.

LRF hoppades att fler kommuner skulle anamma Varamodellen men det enda hittills kända exemplet på det är Gullspång, även om möjligheten diskuteras på några andra ställen i landet.

 Christer Jansson, vattenexpert på LRF Västra Sverige, försöker få fler kommuner att ta efter Varamodellen.
Christer Jansson, vattenexpert på LRF Västra Sverige, försöker få fler kommuner att ta efter Varamodellen. FOTO: LRF

Är inga förorenare

– Lantbrukaren är ju i det här fallet inte förorenare utan åtgärderna görs i förebyggande syfte. Dessutom har lantbrukaren sedan tidigare ett ganska omfattande regelverk att följa, säger Christer Jansson, verksamhetsutvecklare på LRF Västra Sverige.

Tiden varierar

Den normala timtaxan när tillstånd ska handläggas är runt 1 000 kronor. Hur lång tid ett tillstånd omfattar varierar mellan olika kommuner.

– Det är inte ovanligt att ett tillstånd för att använda bekämpningsmedel hamnar på 5 000–6 000 kronor, säger Christer Jansson.

Läs mer: Miljöchef vill se tillstånd utan tidsbegränsningLantbrukare fruktar ökade kostnader

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen