Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 november 2018

Här står sågspån på kornas meny

I Norge har grovfoderbristen fått forskare att leta efter mer okonventionella fodermedel till mjölkkor. Alternativet har de hittat i skogen, nämligen sågspån.

Kan sågspån vara löningen när det saknas andra typer av grovfoder så som ensilage och halm? Det var frågeställningen när Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) påbörjade sitt foderförsök med sågspån.

 De till en början lite tvekamma korna vande sig snabbt med spån i foderstaten.
De till en början lite tvekamma korna vande sig snabbt med spån i foderstaten. FOTO: Janne Karin Brodin

Forskarna menar att kor kan äta det otraditionella fodret eftersom de är anpassade till att äta fiberrikt – oavsett om det kommer från grovfoder eller sågspån.

Bränsle för idissling

Grovfodrets huvuduppgift är att täcka en stor del av kons näringsbehov, men också att upprätthålla idisslingen. Med för lite, eller inget grovfoder i foderstaten stannar både idissling och matsmältningen upp.

”Sågspånet gör att idisslingen upprätthålls även med lite vanligt foder i foderstaten. Men det har lågt näringsvärde, därför skulle man behöva öka andelen kraftfoder om man använder det”, säger professor Odd Magne Harstad, vid NMBU.

 Ett grövre och ett finare spån användes. Spånets struktur visade sig ha stor inverkan på idisslingen som pågick längre med det grövre materialet.
Ett grövre och ett finare spån användes. Spånets struktur visade sig ha stor inverkan på idisslingen som pågick längre med det grövre materialet. FOTO: Janne Karin Brodin

I en presentation av forskningen skriver NMBU att korna först var lite tveksamma till sågspånet, men att de snart fick upp aptiten. Spånet kommer från asp och har valts ut med bakgrund av att det för 50 år sedan genomförts liknande studier med aspspån i USA.

Samma mjölkmängd

I foderförsöket – som inte var rent vetenskapligt och vars resultat bör tolkas med försiktighet – användes kor som mjölkade minst 20 kilo per dag.

Dagligen fick korna upp till nio kilo sågspån blandat med tretton kilo kraftfoder fördelat på tre utfodringstillfällen.

 Säcken till vänster visar fördelningen mellan spån och ensilage vid försökets början. I slutet av försöket åt korna nio kilo sågspån per dag med en mindre del ensilage som visas i den högra säcken.
Säcken till vänster visar fördelningen mellan spån och ensilage vid försökets början. I slutet av försöket åt korna nio kilo sågspån per dag med en mindre del ensilage som visas i den högra säcken. FOTO: Janne Karin Brodin

I försöket såg man ingen påverkan på mjölkproduktion eller mjölkens smak, lukt och innehålla av fett och protein. Forskarna vid NMBU planerar just nu för vidare studier på sågspån som fodermedel.

LÄS MER: Lantmännen gör klimatsmart fodersatsning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen