Hårda bud från Asien – då slår auktionen alla rekord
Minknäringen går bättre än någonsin. Pälsauktionen Kopenhagen Fur slog nya prisrekord nyligen och uppfödaren Staffan Larsson drog upp mungiporna rejält när köparna ropade "up, up, up".
Tillsammans med Håkan Eliasson, också han från Sölvesborg, stod Staffan Larsson och lyssnade när priserna på vita skinn steg till över 1000 danska kronor styck. Då hade 800 köpare, de flesta från Kina och övriga Asien trängt ihop sig i auktionssalen som normalt rymmer 500 personer. Auktionsförrättarens rabblande av siffror avbröts flera gånger av köpare som stod upp och viftade och skrek "up, up" innan klubban föll på nya rekordnivåer.
– Det är ju kul att höra sådant här och det är ju ganska makalöst egentligen. Här sitter kineser och asiater och bjuder över varandra på det vi producerar hemma på Listerlandet, kommenterade de budgivningen.
För fjärde året i rad steg nu priserna på Kopenhagen Fur, världens största pälsauktion. Dagarna före sommarauktionen värderades lagret till mellan 2,5 och 3 miljarder kronor.
– Enbart den här veckan säljer vi 4,6 miljoner skinn och vi märker inte av någon ekonomisk kris. I delar av världen tycks i stället efterfrågan öka, säger marknadschefen Kenneth Loberg. Och för att klara anstormningen av framför allt kinesiska köpare måste nu auktionssalen byggas om.
– Trenden är tydlig, många nya köpare kommer hit, efterfrågan är stark och priserna höga.
Optimismen i den svenska minknäringen är också den större än på länge. Danmark producerar 15,6 miljoner skinn, Sverige bara en miljon. Men uppfödarna ser möjlighet att både dubbla och flerdubbla produktionen.
– Vi är en framtidsbransch och vi ser ett nyvaknat intresse från unga lantbrukare, konstaterar Niklas Olsson, ordförande i SPR, Sveriges pälsdjuruppfödares riksförbund.
Ett tiotal nya uppfödare är i startgroparna och investeringskalkylen ser bättre ut än för andra delar i lantbruket: En ny gård med 1000 avelshonor och 6000 burar kostar inklusive djur, gödselbrunn och byggnader runt fem miljoner kronor.
– Med en normallön kan du skriva av din investering på tre till fem år, säger SPRs VD Johan Dalén. Förutsättningarna för svensk minkproduktion är bra, särskilt i kombination med vanligt lantbruk.
När dagen är slut har 771 000 minkskinn bytt ägare i Köpenhamn. Staffan Larsson, Niklas Olsson och de andra uppfödarna är nöjda med dagen.
– Det är här vi får veta hur bra vi har lyckats med vår kvalitet och vad förra årets jobb var värt. Och i år blev det ju bra, säger en av dem.