Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 januari 2021

Härjedalens kommun upphandlar kor

Inom kort lägger Härjedalens kommun ut anbud på kor för 2021. Det blir i år tredje året som man upphandlar nötdjur på rot som sedan under året slaktas och blir till mat på kommunens äldreboenden och skolor.

 Utmarksbete är fortfarande är en viktig tradition i Härjedalen.
Utmarksbete är fortfarande är en viktig tradition i Härjedalen. FOTO: Mostphotos

– Det är oerhört uppskattat, säger Åke Remén, arbetsledare och kock i storköket, Sveg, som levererar mat till Härjedalens äldreboenden.

40 kor skulle räcka ett år

Härjedalens kommun har ett politiskt beslut på att köpa in ett antal nötdjur från lokala djurbönder årligen. I början 2020 köptes 20 djur in och fortfarande har inte alla slaktats.

– Vi sprider på slakterna lite och har några djur kvar som vi ska ta i vår.

Hur många djur som ska köpas in i år beror på hur många av länets bönder som är intresserade och vilken kapacitet de har.

– Om vi skulle köpa in 40 kor skulle det täcka äldreomsorgens behov under ett helt år, berättar Åke Remén.

Får äta närproducerat kött

Härjedalens kommuns egna kor gör det möjligt för de som bor inom äldreomsorgen eller har rätt till matlådor genom hemtjänsten oftare får äta närproducerat kött. Men även på skolorna serveras det närproducerat nötkött på elevernas tallrikar.

– Vi försöker också i möjligaste mån att välja ekologiskt uppfödda djur, säger Åke Remén. Hälften av dem är det ungefär.

Djuren finns hos lantbrukare på olika håll i Härjedalens kommun, vissa är större producenter än andra och en del av djuren går på fäbodar sommartid. De slaktas på närmast belägna slakteri i Delsbo och styckas i allmänhet av lokala företaget Hede Kött och Chark.

– Det är ett fantastiskt fint kött att laga mat av och det är dessutom roligt att kunna ha oxfilé i frysen att bjuda de gamla på under högtidsdagar, säger Åke Remén som tidigare jobbat som kock på lyxkrogar.

– Jag trodde inte man kunde få laga så här fin mat i storkök, säger han.

Gynnar de lokala lantbrukarna

Största delen av köttet används till äldreomsorgen i kommunen. Cirka 300 portioner lagas dagligen i köket i Sveg.

– Vi har större möjligheter att laga mat från grunden, därför använder vi en större del och köttet förvaras också här hos oss i ett frysrum. Men visst tar skolorna sin beskärda del också.

Att köpa in kor på rot är en del att gynna det närproducerade och lokala, en annan är att bland annat köpa in potatis lokalt.

– Vi gör vad vi kan, säger Åke Remén. När vårt eget kött inte räcker till köper vi svenskt, det blir absolut inget utländskt kött på tallrikarna här.

Fakta: Härjedalens kommun

Till ytan en av Sveriges största kommun men också den mest glesbefolkade med sina 10 000 invånare. Vinterturismen är stor med flera stora fjällanläggningar i området.

Härjedalen är tillsammans med Dalarna ett område där fäbodbruk och utmarksbete fortfarande är en viktig tradition för att få fodret att räcka till djuren även under vintern.

LÄS MER: ”Det är trots allt vi konsumenter som har makten”LÄS MER: ”Region Skåne bör stödja och stimulera traktens lantbruk”

Relaterade artiklar

Till toppen