Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2018

Hästaffär går till Högsta domstolen

Vilken lag som ska gälla vid när en skadad häst såldes, köp- eller konsumentköplagen, ska nu avgöras av Högsta domstolen.

 Arkivbild
Arkivbild FOTO: Mostphotos

Målet handlar om att en köpare av en häst upptäckte att det köpta djuret var skadat. Enligt köparen av hästen såldes den av ett företag till en konsument, vilket innebär att konsumentköplagen, med dess tuffare regler för säljaren, ska gälla. Men enligt säljaren såldes hästen privat, vilket innebär att den för säljaren mindre tuffa köplagen ska gälla.

Avgörs av HD

Målet ska nu avgöras av Högsta domstolen, skriver Sveriges Radio P4 Blekinge. Vinner köparen så ska konsumentköplagen gälla och det blir lättare att häva köpet. Om säljaren vinner nmålet så anses köplagen gälla och köparen får svårare att ångra köpet. Målet kan få avgörande betydelse för hur försäljning och köp av hästar ska betraktas av domstolsväsendet i framtiden. Land Lantbruk har tidigare skrivit om den problematiken.

LÄS OCKSÅ: Köpa häst? Så här ska du tänka

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen